S4E61 Cropped
“Det er ingen tvil om at det historisk sett har vært mannssjåvinisme i våre kulturer og misforstått forståelse av Guds ordning, og det må vi ta et oppgjør med.”

«Kvinnene skal tie når menigheten samles, det er ikke tillatt for dem å tale. (…) Det er en skam for en kvinne å tale i menigheten.» Fritt etter 1. korinterbrev.

Altså. Hvordan i all verden skal vi tolke dette? Jeg må innrømme at jeg tidligere bare har gått ut i fra at Paulus ikke kan ha ment dette helt bokstavelig. Og så har jeg gått videre. Men så har jeg merket at det likevel har ligget der å gnagd og gjort meg usikker på hva min plass i menigheten er. For hva er egentlig lov og ikke lov? Eller; når vi er overgitt til å ville følge Jesus og bibelen i måten vi lever i menighet på; hvilke spilleregler er det vi skal forholde oss til? Og hvilke spilleregler er det vi har laget oss som ikke passer inn i det Jesus vil for menigheten?

Siri tar praten med leder av Kristent Nettverk, Terje Dahle.

Emner og spørsmål i denne episoden:

  • Hvorfor har menn og kvinner ulike roller i menigheten?
  • Oppgjør med bibelske misforståelser rundt kjønn og roller
  • Hva er grunnen til at noen kristne lederskap utelukkende består av menn? 

Sitater fra episoden:

“Både kvinner og menn er skapt av Gud til å realisere Han. Begge to er viktige.”
– Terje Dahle

“Kvinnen er ikke til for at mannen skal lykkes. Hun er til for at Gud skal lykkes. På samme måte som mannen er til for at Gud skal lykkes. Det er ikke en kamp mellom kjønnene, men et felles arbeid og oppdrag for at Gud skal få det han vil.”
– Terje Dahle

“Hvis man har en felles forståelse eller visjon, så bunner alt i at man vil underordne seg Gud. Da er det det som blir viktigst, ikke rettighetskampen.”
– Siri Schnell Juvik

“Menn kan ikke bruke bibelens undervisning om kvinner som påskudd for sin egen realisering, som historien har vist alt for ofte. Begge må bøye seg for Gud og ydmyke seg for Han. Da blir det en annen “attitude”.”
– Terje Dahle

“Alle kan undervise. Man ser kvinner undervise og profetere i bibelen.”
– Terje Dahle

“Det er mange damer som har veldig mange gode teologiske refleksjoner og tanker. Går man da glipp av de refleksjonene inn i lærespørsmål fordi det er bare menn som er apostler?”
– Siri Schnell Juvik

Gjester i studio

Terje Dahle

Terje Dahle

Terje er gift med Lise, far til tre og bestefar til seks. Han leder det apostoliske arbeidet i Kristent Nettverk. Han elsker flatbrød, og har smakt på minst 40 ulike typer siste fem årene.