«De stereotypiene vi har om hva en mann skal være og hva en kvinne skal være – det er så smalt»
Velkommen til Sennep-poddens første oppfølgerepisode! Forrige podd snakket vi om hvor kvinnene er i menigheten. Den podcasten har vi fått inn flere tilbakemeldinger og reaksjoner på – så her er en oppfølger der vi går litt dypere inn i noen av spørsmålene fra sist, samt svarer på spørsmål vi har fått inn fra dere!
I tillegg til å ha med meg Terje Dahle fra forrige podd, har vi besøk av Rebekka Sele fra Huskirka i Randaberg. Hun deler blant annet sin og ektemannen sin vandring inn i å forstå hva mannen som hode i familien egentlig betyr i praksis.
Vi snakker om et tema som kan være vanskelig og sårbart, og vi prøver å sette ord på ting som trengs å settes ord på. Kanskje sier vi ting som høres helt høl i hodet ut for deg? Si gjerne ifra om du blir provosert, synes ting er teit, eller du ikke skjønner hva vi prater om.
Vi vil høre fra deg!
Vi håper denne samtalen fortsetter ved middagsbordene på bibelkvelder og gruppesamlinger og over kaffekoppen.
Emner og spørsmål i denne episoden:
- Hvordan skal vi forstå de forskjellige rollene vi har som kvinne og mann
- Hvordan kan kvinner og menn i større grad utfylle hverandre i menighet og lederskap?
- Hva med de av oss som er single? Er praten om kvinne og mann kun relevant for ektepar?
Sitater fra episoden:
“Vi henger oss så fort opp i disse rollemønstrene på hva en dame kan gjøre og hva en mann kan gjøre. Men vi må gå tilbake til det Gud utfordrer oss damer på og det Gud utfordrer menn på. ”
– Rebekka Sele“Vi trenger å ta på alvor at vi har fått en jobb på en spesiell måte overfor mennene våre, og de har fått en jobb på en spesiell måte overfor oss. Og det handler om å tjene hverandre på den måten som den andre trenger.”
– Rebekka Sele“Hvis forståelsen av kristne kvinner og kristne menn blir et rigid rollemønster der kvinnen skal være passiv, forsiktig og usynlig og mannfolka skal være frampå, offensiv og initiativrik – så er det helt feil.”
– Terje Dahle“Både kvinner og menn er ledere. Det er ikke sånn at kvinner ikke skal lede fordi det er mannen sin jobb, nei begge to er ledere. Men Gud ansvarliggjør mannen for at familien fungerer.”
– Terje Dahle“Kjønnskampen er egentlig en tragedie for alle. Det er sammen vi har fått et oppdrag fra Gud. Det er sammen vi skal fungere. Enten det er i familien, menigheten eller i samfunnet.”
– Terje Dahle“De stereotypiene vi har om hva en mann skal være og hva en kvinne skal være – det er så smalt. Det er ikke et bibelsk verdensbilde. Det er bare en kulturell greie som skaper trøbbel for alle.”
– Terje Dahle“Jeg tror at den generasjonen som kommer trenger å se sunne forhold mellom damer og menn. Både i familien og menigheten. Der vi tør å være forskjellige, tør å være uenige, der vi kan samarbeide og kaste ball, uten å hige etter hverandres oppgaver eller prøve å “dukke” hverandre.”
– Rebekka Sele“Det å være kvinne er mye mer å være det du egentlig har boende i deg. Å tørre å være det. Uten å tenke på om det passer seg for en kvinne å være sånn. Uten å tenke på om det passer seg for en kvinne å si dette. Jeg tror vi trenger, i større grad, å tørre å være de som Gud har skapt oss til å være.”
– Rebekka Sele
Gjester i studio

Terje Dahle
Terje er gift med Lise, far til tre og bestefar til seks. Han leder det apostoliske arbeidet i Kristent Nettverk. Han elsker flatbrød, og har smakt på minst 40 ulike typer siste fem årene.

Rebekka Sele
Rebekka Sele bor på Randaberg, er gift med Martin og er mamma til fire jenter. Hun jobber som lærer på mellomtrinnet. Rebekka elsker lukten av bøker og har en teori om at nonstop smaker best når du spiser matchende farger sammen.