«Politikk splitter, det er kun Kristus som kan sørge for at vi er ett.»
Denne Sennep-podden skulle egentlig handle om et annet tema. Det ble plutselig mindre viktig da Russland invaderte Ukraina den 24. februar.
Vi har mange kristne søsken i både Ukraina og Russland, og i denne episoden skal vi få høre fra to av de.
Sammen med leder i Kristent Felleskap Tromsø Rune Ørnes, snakker vi med Sanna Eira fra Ukraina og Petr Krylov fra Russland. To mennesker i menigheten i Tromsø som er nært på konflikten vi nå ser utspille seg.
Emner og spørsmål i denne episoden:
- Hvordan forholder ukrainske og russiske kristne seg til hverandre etter at invasjonen?
- Hvordan går det med familie og venner som fortsatt er i hjemlandene?
- Hvordan kan vi holde på enheten i at vi først og fremst er Guds folk, når krigen vil vi skal skape fiendebilder av hverandre?
Sitater fra episoden:
«Alle vi ha bønn, alle vil overleve, alle vil beskytte sine barn og sine familier.»
– Sanna Eira«Når jeg snakker med de jeg kjenner vil de kaste ut det de har på hjertet og dele det marerittet de står i. Det hjelper veldig. De er veldig takknemlige for at jeg husker dem, og at noen prøver å hjelpe dem.»
– Sanna Eira«People in Russia are calm, for there is no war there. It takes time to understand what really happens for those who are in Russia. The propaganda works really well.»
– Petr Krylov«It’s hard to talk about, because I feel so sorry. I feel partly responsible for what happened.»
– Petr Krylov«De fleste ukrainere vil inn i NATO og gå i vestlig retning. De er så lei av kommunisme, fascisme og alle ismene som dreper viljen og demotiverer folk. De vil ha ordentlig demokrati.»
– Sanna Eira«Jesus said love your neighbor as you love yourself. This is the second commandment. This is the key. We should love each other. Politics is politics.»
– Petr Krylov«Jeg kan ikke tenke meg å kalle Petr eller andre russere for mine fiender. Nei, de er våre brødre og søstre. Særlig for oss kristne. De kan ikke skille oss. Vi er Guds barn og vi har en himmelsk far.»
Sanna Eira«Lederen i menigheten i Murmansk beskriver hvordan denne krigen er en tragedie mellom broderfolk. I samme menighet har du folk som daglig ringer slekt og venner i Ukraina for å høre hvordan det går, og du har folk som viser forståelse for aggresjonen til Putin.»
Rune Ørnes«Der brødre og søstre normalt sett feirer gudstjeneste i lag kan det oppstå hat og distanse. Dette må vi løse åndelig og vi kan gjøre det på avstand, vi kan gjøre det i bønn.»
Rune Ørnes«På hvilke måter kan menigheter i Russland, Ukraina og Norge være lys i den situasjonen vi er i nå?»
– Siri Schnell Juvik«Vi er ikke bare russere, ukrainere eller nordmenn. Vi er Guds folk, vi er Guds barn.»
Rune Ørnes
Gjester i studio

Petr Krylov
Petr Krylov er 26 år og fra Russland. Han og kona ble kjent med Kristent Fellesskap gjennom søstermenigheten i Murmansk. De har gått på Bergen Bibelskole og bodd i Norge i 3 år.

Sanna Eira

Rune Ørnes
Rune Ørnes er gift med Rita og firebarnsfar. Han jobber i Kristent Fellesskap Tromsø, og reiser mye i nordområdene. I ungdomsårene drev han med isbading, og svømte en gang ut til en holme på nyttårsaften for å sende opp en rakett.