SP58

«Jeg vil si at alt som står i Bibelen er sant, men ikke alltid slik vi forventer at det skal være sant»
Vi skal snakke om Bibelen. Verdens mest solgte bok. En som bare står i hylla hjemme hos mange, og en som blir brukt flittig og sett til for liv og lære av andre. 

Jeg er en del av et miljø som forkynner at Bibelen er Guds ord.  Samtidig er jeg skuespiller og en del av et helt annet miljø der jeg har venner som synes det er veldig rart (det er sannsynligvis en underdrivelse) at jeg bygger livet mitt på en 2000 år gammel tekstsamling fra Midtøsten. Jeg vil gjerne vite mer om hvorfor Bibelen fremdeles har autoritet og holdbarhet, selv i et “moderne og opplyst Vesten”. Derfor snakker jeg med Knut Kåre Kirkholm som jobber som teolog på Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo.

Emner og spørsmål i denne episoden:

  • Hvordan bestemmer vi hva i Bibelen vi gir autoritet?
  • Hvordan ble det gamle testamentet til?
  • Er alt som står i Bibelen sant?

Sitater fra episoden:

«Vi kan ikke tenke at det står i Bibelen at «sola står opp», derfor er jorda flat. Det er ikke sånn det funker»
– Knut Kåre Kirkholm –

«Alle kristne leser den samme bibelen, og går til den for svar. Likevel er det stor uenighet blant kristne i mange spørsmål. Hvorfor er det sånn? Når vi går til den samme boken?»
– Siri Schnell Juvik –

«Vi må lære oss å forstå hva Gud vil vi skal forstå og tro på, og ikke det jeg krever Gud skal svare på. Samtidig må vi få lov til å komme med våre spørsmål. Men Jobs bok viser oss eksempel på at noen ganger er våre spørsmål helt på jordet.»
– Knut Kåre Kirkholm –

«Hvordan kan vi rettferdiggjøre at vi bygger livene våre på en 2000 år gammel tekst fra midtøsten?»‘
– Siri Schnell Juvik –

«Det står i Lukas at «hele verden skulle innskrives i mantall». Men det er jo selvfølgelig ikke sant. Det visste jo Lukas og. Han visste at det fantes et Kina. Men begrepet «hele verden» på den tiden var Romerriket. Det betyr ikke at Lukas løy, men at det var sånn de snakket.»
– Knut Kåre Kirkholm –

Gjester i studio

Knut Kåre Kirkholm

Knut Kåre Kirkholm

Knut Kåre er førstelektor og undervisningsleder ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole. Han husker fremdeles hvem som stod i mål for Saudi Arabia under fotball-VM i 1994.