SP58
«Livet er et risikofylt prosjekt.»

Vi er tilbake! Vi kjører i gang høsten med temaet livsmestring. Vi skal jo inn i mørketida, men vi trenger ikke gå inn i ei mørketid inni oss selv! I denne episoden får du lytte til Kjellaug Andresen som i mange år har ledet Trondheim Samtalesenter og er en erfaren sjelesørger.

For enhver kan føle at man ikke takler livet. Ingen er spart for trøblete perioder og vanskelige dager. Det er fort å bli passiv og havne i offer-rollen. Hvordan kommer man seg ut av den – og videre? Og hva er forskjellen på selvmedlidenhet og selvmedfølelse? Dette og mye mer i høstens aller første Sennep-pod.

Emner og spørsmål i denne episoden:

  • Hva gjør vi som disipler når vi står i vanskelige perioder?
  • Å ta ansvar for eget liv og ikke havne i offer-rollen
  • Hvordan hjelper vi andre når de lider?

Sitater fra episoden:

«Hvis du klarer å tenke at det ikke er noe mer synd på meg enn på andre, så er det ofte en kime til å begynne å ta ansvar for seg selv og sin egen situasjon.»
– Kjellaug Andresen –

«Ofte er det andre som har påført oss smerte. Men selv om det er andre som har gjort vondt mot oss, så er det vi selv som må jobbe oss ut av det. Ingen andre kan gjøre det for oss.»
– Kjellaug Andresen –

«Hvis man er pårørende til en venn som har mye å bære på, hvordan kan man på best mulig måte være til hjelp?»
– Siri Schnell Juvik –

«Kan man hjelpe noen som egentlig ikke vil ha hjelp?»
– Siri Schnell Juvik –

«Vi har tro på en levende Gud som virker og handler på dypet i menneskers liv.»
– Kjellaug Andresen –

«Noe av det jeg elsker med kristendommen er at vi har en Gud som vet hvordan det er å være menneske. Som har lidd og som lider med oss.»
– Siri Schnell Juvik –

«Det er viktig å huske på at vi er mennesker. Noen ganger har vi litt for store forventninger til oss selv. Vi tenker vi skal tåle alt og være sterke. Men det er viktig å tåle sin egen sårbarhet, sine egne følelser og sin egen svakhet. Det er når vi tørr å være sårbare at vi er sterke.»
– Kjellaug Andresen –

«Du kan ikke hindre at katastrofetanker og bekymringer kommer, men du kan hindre at de får stor plass hos deg.»
– Kjellaug Andresen –

«Hvis jeg nører opp under angsten – så øker angsten min.»
– Kjellaug Andresen –

«Jesus er alltid nærværende i alt vi står i. Relasjonen til han kan alltid være den samme uansett hvordan det står til i livet.»
– Kjellaug Andresen –

«Takknemlighet er sunt og godt for oss. Det er en hjelp til å komme seg ut av tunge stunder. Hva har jeg i livet mitt som er bra?»
– Kjellaug Andresen –

Gjest i studio

Kjellaug Andresen

Kjellaug Andresen

Kjellaug er daglig leder ved Trondheim samtalesenter. Hun er utdannet familieterapeut og sjelesørger, og har mange års erfaring med samtalehjelp for alle slags mennesker. Hun er gift med Jann Even, som er hovedpastor i Salem menighet i Trondheim (tilknyttet Normisjon), og sammen har de tre voksne barn.