Til deg som er frisk, karantene-fri, utenfor risikosonen, og gjerne uten egne barn du skal ta deg av: jeg vil oppfordre deg til å være Jesu hender og føtter der du bor.

Det er fort gjort å isolere seg fullstendig i disse dager, og kun tenke på egne behov. Men Guds ord oppfordrer oss til å strekke oss langt for vår neste (1 Tess 5,15). Det gjelder også i koronakrisen.

Her er åtte tips til ting du kan gjøre for å hjelpe noen rundt deg:

1) Bruk mobilen. Send meldinger med oppmuntrende ord eller bibelvers til venner og familie. Det kan kanskje føles litt unaturlig og kunstig, hvis du ikke er en “sånn” person, men du vet aldri hvor mye det kan bety for dem som mottar meldingen! Og kanskje er du ikke så glad i å prate på telefon. Det er ikke jeg heller. Jeg har likevel bestemt meg for å ta et steg ut av komfortsonene og ringe mine nærmeste mer de neste ukene.

8 ting du kan gjøre - sitatbilde

2) Handle mat eller andre nødvendige ting. Mange sliter med å komme seg på butikken, enten fordi de er i karantene, eller fordi de skal følge opp tre rastløse barn og samtidig ha hjemmekontor. Kanskje du kunne gått på butikken (husk å vaske hendene!) for noen du kjenner som er i en sånn situasjon?

3) Arranger konserter og aktiviteter – på trygg avstand. Er du av den mer kreative typen? Hva med å ringe sykehjemmet i nærheten av der du bor og spørre om de ikke vil ha en liten konsert utenfor vinduet, eller et trylleshow hvis det er mer din greie? Det går også an å lage natursti for barn i området der du bor. Del det på Facebook og heng opp lapper i området – det er garantert noen som vil sette pris på det!

La oss ikke glemme dem som ikke har synlige sykdommer!

4) Send ting. Vi er så heldige at vi lever i en tid hvor vi kan sende alt mulig. Blomster, måltider, gaver etc. Kanskje du kan sende noe til noen du tenker litt ekstra på i disse dager, for å oppmuntre dem?

5) Vis støtte til noen som har det ekstra tungt psykisk. De fleste av oss har noen i vår menighet eller omgangskrets som i utgangspunktet er plaget med ting som angst, depresjon, kanskje fobier mot sykdom. Det kan oppleves som handlingslammende i disse dager. Send en melding, kom med mat på døren – hvis du kjenner deres situasjon vet du kanskje best hva som kan være til oppmuntring. La oss ikke glemme dem som ikke har synlige sykdommer!

Det er mulig å ringe til f.eks. Kirkens SOS og Hjelpetelefonen, både dersom du sliter med plager selv, men også dersom du står nær noen som gjør det. De har stor pågang for tiden, men ønsker i hjelpe. Det er også mange gode, generelle anbefalinger på deres nettsider.

La oss vise landet vårt at Gud er nær og omsorgsfull.

6) Spre gode ting på sosiale medier. La oss fylle digitale Norge med betryggende ord, fred og fremtidshåp. Det sirkulerer en del feilinformasjon og innlegg med hensikt å skremme folk til å ta koronavirus på alvor. Her må vi bruke grunnleggende kildekritikk, folkens! Hvor kommer denne informasjonen fra, opprinnelig? Er det troverdige, kjente kilder? Jeg vil spørre meg selv: skaper dette fred, glede og kjærlighet? Hjelper dette folk til å ta gode, informerte valg fremover? Hvis ja til alt dette: kjør på!

7) Barn og unge i utrygge hjem. For mange barn og unge er ikke denne tiden enkel, spesielt hvis de bor i utrygge hjem med ustabile voksenpersoner. Kanskje vet du om noen i en slik situasjon? Dersom du har en de opplever tillit til: hold kontakten med dem på sosiale medier. Kanskje dere kan ha videosamtaler jevnlig? La dem vite at du ønsker å være der for dem. Kanskje trenger de også en unnskyldning til å komme seg ut noen timer. Inviter dem med på en rusletur (hvis det er forsvarlig mtp. smitterestriksjoner).

OBS! Barnevernsansatte har nå fått status som personell i kritiske samfunnsfunksjoner. Det er mulig å kontakte Barnevernet dersom det skulle være aktuelt.

Det viktigste er å hjelpe!

8) Til slutt: er du i karantene selv, eller lurer på om du egentlig burde være det? Send meldinger til andre. Send blomster. Send mat. Del bibelvers og betryggende ord på din Facebook, Instagram, Snapchat – hva det skulle være. La oss vise landet vårt at Gud er nær og omsorgsfull.

Det finnes mange ulike måter å hjelpe, støtte og oppmuntre mennesker, alt ettersom hvor du bor og hva slags behov du ser rundt deg. Ikke la disse forslagene begrense deg dersom du har andre idéer og metoder. Det viktigste er å hjelpe!

OBS! Det kan komme nye restriksjoner etter at denne teksten publiseres, som kan gjøre noen av disse forslagene ikke lenger bør følges. Vi ber deg vennlig om å ta dette med i beregningen. Vi oppfordrer ingen til å gjøre ting som går på tvers av myndighetenes restriksjoner og anbefalinger. Disse kan du lese mer om her.