Verdens mest kjente bibelvers sier dette: For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin sønn den enbårne, for at hver den som tror på ham ikke skal gå fortapt men ha evig liv.

Johannes 3,16 sier mer enn det som vanligvis legges ut om det. Det lærer oss også om et prinsipp vi finner ellers i Bibelen og hos Gud selv: Han gav fordi han elsket. Det går ikke an å elske uten å gi. Den eneste kjærligheten som ikke gir er kjærlighet til penger. Den ødelegger oss fullstendig fordi den er roten til alt det vonde (1 Tim 6,10).

Når kjærligheten er stor måles den ikke opp mot verdien av andre ting.

Når vi elsker gir vi av oss selv. Der vår kjærlighet går, gir vi hele oss. Der hjertet har sitt fokus, vil raushet finnes. Der skatten vår er, vil hjertet vårt også være (Matt 6,21).

Les også: Penger – brukes eller forvaltes (Norleif Askeland)

Temperaturen på vår egen kjærlighet vises på skalaen over vilje til å gi. En kvinne i Bibelen som hadde levd et syndefullt liv stilte seg bak Jesus og gråt. Hun vasket føttene hans med tårene sine, tørket dem med håret sitt og salvet dem med en veldig kostbar salve. Noen reagerte på sløseriet, men Jesus sa at den som har fått mye tilgitt viser stor kjærlighet.

Å gi livet for hverandre er også å gi til hverandre.

Når kjærligheten er stor måles den ikke opp mot verdien av andre ting (Luk 7,36-48). De andre som var til stede, hadde aldri gjort som kvinnen. Men de hadde heller ingen dyp takknemlighet eller erfaringen av å være tilgitt. I egne øyne var de kanskje ikke så syndige at de trengte noen tilgivelse heller.

Les også: Motivert av evige vennskap (Norleif Askeland)

Jesus satte seg ved tempelkisten og betraktet folk som puttet penger i den (Luk 21,2-4). Etterpå sa han at den som hadde gitt mest, var en fattig enke som gav to småmynter verdt noen få øre. Gaven var ikke stor i seg selv, men den var større enn alle de andre sine gaver fordi hun gav alt hun eide og hadde, mens de andre gav av sin overflod. Jesus så villigheten i hennes hjerte, og kjærligheten til Gud og hans hus.

å elske er å gi - sitatbilde

Jesus sa at ingen har større kjærlighet enn den som gir livet sitt for vennene sine (Joh 15,13). Det var det Jesus gjorde for oss, og det er det han vil vi skal gjøre for hverandre. Å gi livet for hverandre handler ikke bare om å dø for hverandre, selv om det også kan finnes slike situasjoner. Å gi livet for hverandre er også å gi til hverandre, av det livet vi har mens vi lever. Det handler om å legge ned livene våre for hverandre. Johannes gir oss et veldig praktisk eksempel: Men den som ser en bror lide nød og lukker hjertet til for ham når han selv har mer enn nok å leve av, hvorledes kan han ha Guds kjærlighet i seg (1 Joh 3,17).

La oss elske Gud og gi i kjærlighet.

Akkurat i det jeg sitter her og skriver disse ordene, kommer jeg på hva som hendte oss i dag tidlig. Vi kom inn i et fengsel i Manila på Filippinene, der vi hadde en avtale om å forkynne evangeliet for de innsatte og gi dem bibler og annen litteratur. Da vi ventet inne i fengselsgården så jeg at det stod skrevet et bibelvers med store bokstaver på innsiden av muren som vendte ut mot gaten. Som i Evangeliet etter Matteus 25,36, sto det:

jeg var uten klær, og dere kledde meg;
jeg var syk, og dere så til meg;
jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.

Les også: Hva sier Bibelen om penger? (Terje Dahle)

Uten referanser til Åge Aleksandersens sang forøvrig, kom en strofe fra sangen til meg: Var det du, Jesus? – Ja, det var nok Jesus.

For det dere gjorde mot en av disse mine minste, gjorde dere også mot meg (Matt 25,40).

Men det var ikke bare vi som besøkte Jesus i fengselet ved å besøke hans minste som han elsker. Jesus selv besøkte dem, og møtte dem med sin kjærlighet, nåde og tilgivelse. Bøkene og biblene de fikk var også gitt av noen – noen hjemme i Norge, som elsket så høyt at de gav. La oss elske Gud og gi i kjærlighet.