Det florerer med bilder av halvnakne modeller i media. Porno er bare et tastetrykk unna. Sexscener har blitt normalisert i film og tv-serier.

Ungdom oppfordres til å utforske sin egen seksualitet, og debutalderen blir stadig lavere. Det Gud skapte som noe vakkert, har samfunnet gjort til en industri. Det er skummelt å se at mange unge kristne kopierer samfunnets syn på sex nærmest uten betenkeligheter. Hvorfor er det så viktig at vi som kristne venter med sex til ekteskapet, og hvordan kan vi gjøre det når kulturen rundt oss er som den er?

Når to mennesker har sex blir de ett med hverandre.

Gud elsker oss, og han vet hva som er best for oss. Derfor har han laget visse spilleregler som vi må følge, akkurat som en far setter grenser til det beste for barna sine. Når det gjelder sex har han skapt det innenfor rammene av et ekteskap mellom en mann og en kvinne. Seksualiteten min er det mest intime jeg har, og ikke noe jeg skal gi til hvem som helst. Bare en som har lovet foran Gud og mennesker å elske meg til døden er verdig den gaven.

Sex er også mer enn bare noe fysisk. Bibelen forteller oss at når to mennesker har sex blir de ett med hverandre, og det oppstår bindinger mellom dem, ikke bare sjelelig, men åndelig. Det kan vi blant annet lese i Matteus 19,4-6:

Han svarte: “Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelsen av skapte dem som mann og kvinne og sa: “Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp”. Så er de ikke lenger to; de er én kropp. Og det som Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille.”

Du og kjæresten må bli enige om at dette er noe dere vil.

Det er altså gode grunner til å vente med sex. Likevel koker det ofte ned til ett spørsmål: Vil jeg være lydig mot Gud eller ikke? I Norge i dag har vi veldig mye fokus på å ta imot Jesus som frelser, men glemmer at han skal være Herre også. Når Gud har sagt at sex hører til i ekteskapet, er det det som gjelder.

Les også: Naturlig naken (Håvard Kjøllesdal)

Hvordan kan vi gjøre dette rent praktisk? Da jeg fikk meg kjæreste var jeg desperat etter å finne ut hvor grensene gikk. Greit nok at jeg ikke skulle ha sex, men jeg fant jo fort ut at det er mye man kan gjøre før man kommer så langt.

Å leve rent - sitatbildeFor det første er det viktig å ha rett motiv. Er målet å være jomfru når du gifter deg, fordi andre har sagt at du må, eller er motivasjonen at du vil leve rent fordi dette er Guds vilje, og du vil ære Gud med livet ditt? Dette er viktig å tenke gjennom. Er du motivert av feil ting fra starten av kan det gjøre det svært vanskelig å nå målet.

Han gir oss kraft når viljestyrken svikter.

For det andre tenker jeg at å leve rent er teamarbeid. Du og kjæresten må bli enige om at dette er noe dere vil. Deretter må dere sammen finne ut av hvordan dere skal nå målet. Her er folk forskjellige, og det finnes ingen fasit. I stedet for å komme med “regler”, vil jeg derfor nevne noen punkter det er lurt å reflektere over:

  • Når Bibelen sier at sex hører til i ekteskapet, er det snakk om all seksuell aktivitet, ikke bare selve samleiet. Det er ikke meningen at man skal nyte hverandres kropper før man er gift. Er dere sammen på måter som tenner dere, er det kanskje et tegn på at dere burde roe ned.
  • Ikke sett deg selv i situasjoner der du vet du faller! Bibelen sier at hvis øyet ditt lokker deg til fall, så riv det ut og kast det fra deg (Matt 5,29). Hvis dere gjør ting som du er ekstra svak for, vær modig nok til å slutte med det. For eksempel det å gå lettkledde sammen. Du må selvsagt vurdere din egen situasjon, men vær ærlig med deg selv, og tør å være radikal.
  • Som kristne har vi fått den Hellige Ånd. Han er der for å hjelpe oss, og navigere oss gjennom livet. Involvér ham i prosessen, og bruk tid sammen i bønn som par. Det styrker forholdet på flere områder.
  • Ikke gå imot din egen samvittighet. Er du usikker på om noe er greit å gjøre, er det bedre å la være.
  • Få noen dere stoler på til å holde dere ansvarlige, gjerne et erfarent ektepar. Slik kan dere stå sammen, og få hjelp til å holde fokus.
  • Det kan også være lurt å tenke over hvilke signaler man sender ut til folk rundt. Dette handler om å være gode forbilder. Å sove i samme seng er f.eks. ikke galt i seg selv, men kan lett mistolkes av andre. Selv om en skulle klare å holde seg unna hverandre, er det kanskje bedre å sove på hvert sitt rom, for å unngå misforståelser og falske rykter.

Det er viktig å snakke med kjæresten om disse tingene. Felles visjon og samarbeid er essensielt for å klare å leve rent. Når man har klare grenser på forhånd kan man hjelpe hverandre i svake øyeblikk.

Les også: Trygg nok til å tåle andres overbevisning (Arne Olav Røe)

Til slutt vil jeg understreke at det alltid er nåde å få hos Gud. Han vil gjerne tilgi når vi har gått over streken. Sex er noe som lett kan bli tabu i kristne miljøer, men som slett ikke burde være det. La oss tørre å være ærlige, og snakke om de vanskelige tingene. Vi er mennesker, og vi kan alle gjøre feil. Spørsmålet er bare: Fortsetter vi å leve i synd, eller velger vi å vende om og la Jesus vaske oss rene?

Jeg kjenner mange par som har nådd målet.

Samfunnet vårt trenger å se at det finnes mennesker som har respekt for sin egen kropp og seksualitet. Gud sa ikke at det skulle bli lett å følge ham, men han lovte å være med oss i alle ting. Det betyr at å leve rent er fullt mulig, så lenge vi holder oss nært til ham. Han gir oss kraft når viljestyrken svikter, og hjelper oss på veien.

Selv er jeg ikke gift enda, men jeg kjenner mange par som har nådd målet. Bryllupsnatta blir kanskje litt klønete, men så har man jo resten av livet til å bli gode på sex. Dessuten: hvis begge er jomfru er man like blanke begge to, og kan finne ut av ting sammen. Da blir også sex det Gud skapte det til å være; noe vakkert som limer mann og kone sammen, og som kan utfolde seg i de trygge rammene av ekteskapet.

Interessert i mer stoff om dette?

Sjekk ut Gutt og jente – en veiledningsside om kropp, sex, forhold og identitet.