Alt ærlig arbeid ærer Gud

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Kallet til å bli misjonær, prest eller predikant er ikke mer åndelig enn andre yrker.

Da en gammel mann gråt fra talestolen mens han takket Gud for kallet, da forstod jeg at kall måtte være en veldig alvorlig sak.

Lytt til Alvorspraten #38: Endetid og smatting

A-laget

Da jeg ble eldre forstod jeg at kall handlet om å oppleve av at Gud ville ha noen til å gjøre noe spesielt. Og siden alle som hadde kall, enten var misjonærer, prester eller predikanter, så trodde jeg kall begrenset seg til dette. Senere hørte jeg også om at noen hadde kall til å bli lege, sykepleier, jordmor eller lærer.

Finnes det et kristent A-lag, B-lag og C-lag?

Men dersom kallet begrenses til disse yrkene, hva da med de som er vaktmestere, advokater, journalister, ingeniører, økonomer eller noe annet? Betyr det at Gud ikke har kalt dem til et yrke? Betyr dette at disse yrkene er mindre viktig for Gud?

Arbeidet ditt betyr nemlig noe for Gud.

Og finnes det i så fall et kristent A-lag, B-lag og C-lag? Der A-laget er misjonærene, prestene og predikantene. B-laget er legene, sykepleierne jordmødre og lærere. Mens C-laget er de som ikke fikk noe kall.

Jeg håper ingen tenker slik. Arbeidet ditt betyr nemlig noe for Gud.

Å lage unger

Når Adam og Eva er i Edens hage får de et mandat av Gud (1 Mosebok 1,28). Mandatet består av fire oppgaver. Menneskene skal være

  • fruktbare
  • bli mange
  • fylle jorden
  • forvalte jordens ressurser ved å råde over den

La oss fokusere på den første oppgaven. Å være fruktbar kan ved første øyekast handle om å få barn. Men det handler også om å produsere, utvikle, gjøre ting på nye måter og finne opp nye ting – det handler om å leve slik at livet blir bedre. 

Oppfinnelser

Jeg vet ikke hvem som fant opp hjulet, men det er kjent som verdens viktigste oppfinnelse. Jeg ser for meg Gud i himmelen sitte og smile da det første hjulet ble produsert. Tenk hvilket fremskritt!

Det handler om å leve slik at livet blir bedre

Eller da Thomas Edison fant opp lyspæren. Hvordan kunne et stoff brenne over lang tid uten å brenne opp, inne i en glasskule, ved å tilføre elektrisk kraft – som da ville gi lys til omgivelsene? Jeg ser for meg Gud i himmelen sitte og smile da den første lyspæren brant og gav lys til et mørkt rom.

Eller da Steve Jobs laget den første telefonen med stor skjerm som du kan ta på og med fingrene klikke på ting?

Like «åndelig»

Bakgrunnen for alle disse oppfinnelsene er en del av Guds tanke for mennesket; vi skal være fruktbare. Slik kan vi forbedre, utvikle, bygge og finne opp nye ting som gjør livet lettere og bedre for andre.

Derfor er det faktisk like «åndelig» å være ingeniør som å være prest. Det er like åndelig å være IT-programmerer som predikant. Eller rørlegger som misjonær.

Les også: Sju tips fra Ordspråkene om å gjøre en god jobb (Norleif Askeland)

Det handler nemlig om å bygge og utvikle. Og slik er vi fruktbare og oppfyller Guds hensikt med det å være menneske.

Når arbeidet blir vår daglige tilbedelse av Gud, så ønsker vi å yte vårt beste.

I Kolosserne 3,23 står det:

Alt arbeid skal dere gjøre helhjertet, for det er Herren og ikke mennesker dere tjener.

Dermed blir arbeid mer enn bare arbeid. Det handler ikke lengre bare om å gi mat til en sulten mage, selv om dette også er et helt nødvendig mål i seg selv. Arbeidet vårt kan også være en tilbedelse av Gud.

Ikke noe skille

Et slikt perspektiv tar bort skillet mellom såkalte åndelige yrker, som prest, misjonær og predikant og alle de andre yrkene som finnes.

Les også: Mer verdt enn hele verdenen (Andreas Nordli)

Å arbeide er noe vi gjør for Gud og mennesker. Og når arbeidet blir vår daglige tilbedelse av Gud, så ønsker vi å yte vårt beste.

Slik kan vi tilbe Herren vår Gud av hele vårt hjerte, av hele vår sjel og av all vår forstand.

(Opprinnelig publisert på iTro desember 2021.)