AP#36Horisontal
«Etnisitet, eller hvilken språk du snakker, hvilken farge du har på huden, eller hva som helst, det frelser ingen. «

Det er krig i midtøsten, og i husgruppen til Selma ber de kun for Israel. Bør ikke kristne også be for de som lider og dør på Palestinsk side?

Åse treffer en perifer venninne på gaten som sier de må ta en kaffe snart, men invitasjonen lar vente på seg. Åse blir skuffet fordi hun tolker dette til at venninnen ikke mente det hun sa.

Tema og spørsmål i denne episoden:

  • Krigen i Israel: hvilken side skal vi som kristne stå på?
  • Er jødene fremdeles Guds folk?
  • Hva gjør du når kompisen ikke holder avtalen?

Sitater fra episoden:

«Det er jo en kjempe lang og gammel konflikt, som har preget kristenheten opp igjennom.»
– Kjartan Ørnes –

«Det kriges om et land, et fysisk sted. Er det det som er Israel? Eller er det det folket vi snakker om når vi kristne snakker om Israel, folkeslaget?»
– Miriam Højklint –

«Gud har en tanke med jødene i fremtiden»
– Jon Lilienberg –

«Så kommer Jesus, og da er det jo et skifte. Da er det jo fra at Guds folk er synonymet med en politisk nasjon, til at Guds rike er et åndelig rike.»
– Jon Lilienberg –

«Det jødiske folk i Israel, trenger jo å høre evangeliet»
– Kjartan Ørnes –

«Det skjer litt på andre sider også, hvor vi tar så veldig side i konflikten, at vi på en måte overser alle lidelsene, og vi overser alle de tvilsomme handlingene som vår side gjør. Og det tror jeg egentlig ikke vi har kalt det som kristne.»
– Jon Lilienberg –

«Jeg mener på ingen måte at det han sier er rett, men det sier noe om hvordan menneskehjertet, eller hvordan vi kan bli, hvis vi opplever hat for å bygge seg opp over tid.»
– Kjartan Ørnes –

«Når vi hører om folkemord, eller krigsforbrytelser, eller forferdelige ting som skjer: vi mennesker er i stand til å gjøre veldig mye ondt. Det skremmer meg.»
– Kjartan Ørnes –

«Det jeg tenker i hvert fall, som kan hjelpe mennesker med hat, og med innbitte, generasjonelle grudges, forbannelser over andre, det må jo være evangeliet.»
– Jon Lilienberg –

» Det å tenke at bønnen faktisk hjelper, for det er det jeg merker at jeg nesten glemmer å be, at jeg ikke har min bønn å si, men at det faktisk har noe å si.»
– Miriam Højklint –

«Men det er da du må vite hva det er du sier med «Skal vi ta en kaffe en dag?»»
– Miriam Højklint –

«Vi må jo også prøve å ta inn og prøve å tolke folk i beste mening.»
– Jon Lilienberg –

«Hvis du spør noen om «Skal vi finne på noe?» At du ikke bare sier det for å være hyggelig»
– Kjartan Ørnes –

Programledere:

Kjartan Ørnes

Kjartan Ørnes

Kjartan er gift med Mari Helene og far til tre. Han jobber i Kristent Fellesskap Oslo og er i tillegg med i redaksjonen i Sennep. Kjartan er distre, og klarte ved en anledning å låse inn samme bilnøkkel to ganger på samme dag. Med samme politibetjent som hjalp han begge gangene…

Miriam Højklint

Miriam Højklint

Miriam er Senneps egen SoMe-ansvarlig og kan også gå under tittelen Creative Director når hun føler for det. Blant sine mange bragder har Miriam blant annet spilt piano for selveste Jens Stoltenberg.

Jon Lilienberg

Jon Lilienberg

Jon er gift med Elina, og sammen har de 2 sønner. Ved siden av å jobbe i Kristent Fellesskap Oslo, er han sykepleier og jobber på sykehus i et akuttmottak. Han har bodd i en kassebil, vært misjonær i Sør-Afrika, og ett av hans drømmer og mål i livet er å ha sin egen badstue.