AP#36Horisontal
«Jeg gråt første gang jeg feira jul borte. Da fikk jeg en sånn følelsesmessig reaksjon, fordi jeg savnet pappas pinnekjøtt.»

Maria gruer seg til jul. Hun vet at alle følelsene forsterkes på godt og vondt rundt denne tiden av året. Hun klarer ikke å nyte førjulstiden. Sier det kristne budskapet noe om hvordan vi kan forholde oss til skuffelser og forventninger i møte med julen?

Åse skal feire jul hos svigers for første gang. Kan hun forvente at svigermor skal ta hensyn til hennes juletradisjoner?

Tema og spørsmål i denne episoden:

  • Forventninger, og skuffelser, knyttet til julefeiringen
  • Fokuserer vi for lite på Jesus i jula?
  • Hva kan man forvente når man er på julefeiring hos svigers?

Sitater fra episoden:

«Så i de siste årene er det i det det samme desember kommer, så får jeg en sånn klump i magen.»
– Miriam Højklint –

«Jula er på en måte et forstørrelsesglass, som forsterker følelsen våre, men også gjør ting synlig, ting som kanskje har vært der hele tiden men som nå kommer opp til overflaten»
– Jon Lilienberg –

«Jeg kan aldri huske at mamma stresset rundt julen. For hun gjorde det til det det var. Det var ikke så kommersialisert. Men nå føler jeg på det, at sånn som du ser på Instagram eller på Reels: alt skal bare være så perfekt.»
– Miriam Højklint –

«Men når man blir voksen, så kanske man tenker ok, nå skal jeg prøve å nyte helheten med den tiden før, og roe litt ned. Det burde i hvert fall vært sånn. Men så rigger samfunnet oss til at det blir bare en stress-tid.»
– Kjartan Ørnes –

«Så alt dette som jeg tenkte at det her er jul, og det her er det vi feirer Jesus som ble født, det var egentlig mer koblet til tradisjonen og det rundt, enn det er koblet til evangeliet.»
– Jon Lilienberg –

» Er det frekt av Åse, hvis hun tar med seg en liten Fjordland-pinnekjøtt, til å spise på hjørnet av bordet?»
– Jon Lilienberg –

Programledere:

Kjartan Ørnes

Kjartan Ørnes

Kjartan er gift med Mari Helene og far til tre. Han jobber i Kristent Fellesskap Oslo og er i tillegg med i redaksjonen i Sennep. Kjartan er distre, og klarte ved en anledning å låse inn samme bilnøkkel to ganger på samme dag. Med samme politibetjent som hjalp han begge gangene…
Miriam Højklint

Miriam Højklint

Miriam er Senneps egen SoMe-ansvarlig og kan også gå under tittelen Creative Director når hun føler for det. Blant sine mange bragder har Miriam blant annet spilt piano for selveste Jens Stoltenberg.
Jon Lilienberg

Jon Lilienberg

Jon er gift med Elina, og sammen har de 2 sønner. Ved siden av å jobbe i Kristent Fellesskap Oslo, er han sykepleier og jobber på sykehus i et akuttmottak. Han har bodd i en kassebil, vært misjonær i Sør-Afrika, og ett av hans drømmer og mål i livet er å ha sin egen badstue.