AP#36Horisontal

Det er jo ikke som at det å bekymre seg er ikke noe som eksisterer helt i Jesus sin måte å tilnærme seg livet på.

Bekymringer kan oppleves som en sykdom for enkelte. Det er noe de fleste kan kjenne seg igjen i, men for noen blir det vanskeligere enn for andre. Finnes det en god medisin mot bekymringer?

Og Åse synes det er vanskelig med alle tiggerne hun møter på vei til jobb om morgenen. Kan hun bare gå rett forbi?

Tema og spørsmål i denne episoden:

  • Hva er bekymring, og er det noe vi skal kurere?
  • Er det ganger der bekymrin er nyttig?
  • Er det kynisk å ikke gi til tiggere?

Sitater fra episoden:

Hvis man bekymrer seg for ting som man ikke har kontroll over, ting som man ikke kan gjøre noe med, da blir det veldig ukonstruktivt.
– Jon Lilienberg –

Jeg bekymrer meg egentlig ganske lite. Men de siste dagene har jeg bekymret meg så mye, når vi har begynt å snakke om det
– Miriam Højklint –

Jeg kan synes at bekymringer er litt slitsomt. Da prøver jeg å skyve de litt til side, så jeg slipper å forholde meg til det veldig. Og at det er kanskje derfor jeg ikke kjenner så mye på det.
– Jon Lilienberg –

Og det er litt et viktig poeng her, tror jeg, at når vi har et riktig bilde av Gud, da blir problemene små. Men hvis vi har en liten Gud, som jeg tar opp av lommene når jeg trenger hjelp, men som ellers er ut av bildet og jeg fikser ting selv, da blir problemene våre store.
– Jon Lilienberg –

Vi som ønsker å leve med Jesu fred, eller har et tilbud om å komme til Gud med våre bekymringer, så får vi et håp, en fred, en slags tilstedeværelse av trygghet, om du vil, midt i alt det som er vanskelig.
– Kjartan Ørnes –

Så vil man ikke bli lurt, man har ikke lyst til å være naiv og dum, og bli rundlurt av noen bander. Og så vil man heller ikke ha et hardt hjerte, og være kritisk, og være gjerrig eller ubarmhjertig. Så hva gjør man?
– Jon Lilienberg –

Sentrale bibelvers i denne episoden

Matteus 6, 25-34

Derfor sier jeg dere: Vær ikke bekymret for livet, hva dere skal spise, eller hva dere skal drikke, heller ikke for kroppen, hva dere skal kle dere med. Er ikke livet mer enn maten og kroppen mer enn klærne? Se på fuglene under himmelen! De sår ikke, de høster ikke og samler ikke i hus, men den Far dere har i himmelen, gir dem føde likevel. Er ikke dere mer verdt enn de? Hvem av dere kan vel med all sin bekymring legge en eneste alen til sin livslengde? Og hvorfor er dere bekymret for klærne? Se på liljene på marken, hvordan de vokser! De strever ikke og spinner ikke, men jeg sier dere: Selv ikke Salomo i all sin prakt var kledd som en av dem. Når Gud kler gresset på marken så fint, det som gror i dag og kastes i ovnen i morgen, hvor mye mer skal han ikke da kle dere – dere lite troende!  Så gjør dere ikke bekymringer, og si ikke: ‘Hva skal vi spise?’ eller: ‘Hva skal vi drikke?’ eller: ‘Hva skal vi kle oss med?’ Alt dette er hedningene opptatt av. Men den Far dere har i himmelen, vet jo at dere trenger alt dette. Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg. Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.

1 Peter 5,7

Kast all deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere.

Programledere:

Kjartan Ørnes

Kjartan Ørnes

Kjartan er gift med Mari Helene og far til tre. Han jobber i Kristent Fellesskap Oslo og er i tillegg med i redaksjonen i Sennep. Kjartan er distre, og klarte ved en anledning å låse inn samme bilnøkkel to ganger på samme dag. Med samme politibetjent som hjalp han begge gangene…
Miriam Højklint

Miriam Højklint

Miriam er Senneps egen SoMe-ansvarlig og kan også gå under tittelen Creative Director når hun føler for det. Blant sine mange bragder har Miriam blant annet spilt piano for selveste Jens Stoltenberg.
Jon Lilienberg

Jon Lilienberg

Jon er gift med Elina, og sammen har de 2 sønner. Ved siden av å jobbe i Kristent Fellesskap Oslo, er han sykepleier og jobber på sykehus i et akuttmottak. Han har bodd i en kassebil, vært misjonær i Sør-Afrika, og ett av hans drømmer og mål i livet er å ha sin egen badstue.