AP#36Horisontal
Virkeligheten og erfaringen vår er jo at synd dukker opp. Det er en slags rot som begynner å gro igjen, som vi må være på vakt imot i livet vårt.

“De syv dødssyndene” er godt kjent fra litteratur, kunst og teologi. Men – hvordan forholder vi oss til ordet synd og har vi noe å lære av å snakke om synd? De neste syv episodene ser vi nærmere på de ulike “dødssyndene”.

Og Åse tar et oppgjør med sine hundeelskende venner.

Tema og spørsmål i denne episoden:

  • Hva er synd?
  • Hvor kommer konseptet De syv dødssyndene fra?
  • Kan man bli for glad i hunden sin?

Sitater fra episoden:

«Hvis jeg sier synd, så er det fort en eller to synder som popper opp i tankene våre. Når vi tenker på min synd, ‘Åja, det er den’. Og så er vi på en måte litt blind for synd som er i livet vårt, litt på samme måte som en fisk ikke føler seg våt, mens han svømmer i havet.»
– Jon Lilienberg –

Men selv om vi ikke tror på den måten å forholde seg til dette på, så tenker jeg at vi i det lavkirkelige miljøet kanskje har gått litt glipp av å ta på alvor de tingene som drar oss bort fra Gud.
– Kjartan Ørnes –

«Det har blitt en greie i samfunnet, hvor folk snakker på radio og TV sier ‘Jeg angrer ikke på noe i livet mitt. Det har gjort meg til den jeg er.’ Ja, men man kan jo anerkjenne at man har gjort ting som var dumt.»
– Jon Lilienberg –

«Det er funny å tenke på hvor man har hva helvete er fra, hvor det kommer fra. Det er jo faktisk bare mennesker som har skapt et eller annet fra gammelt av, som man har sett. Det er sånne ting man glemmer litt.»
– Miriam Højklint –

«De her syndekatalogene som Paulus kommer inn om av og til, som er veldig spesifikke, og snakker om folk som gjør sånn, og folk som gjør sånn, så blir mange av de tingene han snakker om litt fremmed. Noe av det er jo ‘right at home’, men det som er med de her dødssyndene, er at det er ting som jeg tror vi alle har kjennskap til, alle disse tingene.»
– Jon Lilienberg –

«Jeg hørte en podcast som Verdibørsen, eller begynnelsen på en podcastserie som Verdibørsen på NRK, med litt fokus på dette med dødsyndene. Han mente at denne tankegangen har vært med å forme mye av psykologien, og måten vi forstår oss selv.»
– Kjartan Ørnes –

«Jeg synes det er rart å bli bedt i en bursdag til en hund»
– Jon Lilienberg –

Sentrale bibelvers i denne episoden

Galaterne 5, 17-24

For kjøttets begjær står imot Ånden, og Åndens begjær står imot kjøttet. Disse ligger i strid med hverandre, så dere ikke kan gjøre det dere vil. Men blir dere drevet av Ånden, er dere ikke under loven. Det er klart hva slags gjerninger som kommer fra kjøttet: hor, umoral, utskeielser, avgudsdyrkelse, trolldom, fiendskap, strid, sjalusi, sinne, selvhevdelse, stridigheter, splittelser, misunnelse, fyll, festing og mer av samme slag. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: De som driver med slikt, skal ikke arve Guds rike. Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse. Slike ting rammes ikke av loven! De som hører Kristus til, har korsfestet kjøttet med dets lidenskaper og begjær.

Programledere:

Kjartan Ørnes

Kjartan Ørnes

Kjartan er gift med Mari Helene og far til tre. Han jobber i Kristent Fellesskap Oslo og er i tillegg med i redaksjonen i Sennep. Kjartan er distre, og klarte ved en anledning å låse inn samme bilnøkkel to ganger på samme dag. Med samme politibetjent som hjalp han begge gangene…
Miriam Højklint

Miriam Højklint

Miriam er Senneps egen SoMe-ansvarlig og kan også gå under tittelen Creative Director når hun føler for det. Blant sine mange bragder har Miriam blant annet spilt piano for selveste Jens Stoltenberg.
Jon Lilienberg

Jon Lilienberg

Jon er gift med Elina, og sammen har de 2 sønner. Ved siden av å jobbe i Kristent Fellesskap Oslo, er han sykepleier og jobber på sykehus i et akuttmottak. Han har bodd i en kassebil, vært misjonær i Sør-Afrika, og ett av hans drømmer og mål i livet er å ha sin egen badstue.