AP#36Horisontal
Jeg har lyst til å ha venner på besøk, og vi skal ha plass, vi skal lage mat, vi skal kose oss. Er det grådighet?

Vi snakker om dødssynden GRÅDIGHET. Hva er egentlig grådighet og hvordan kan vi motarbeide den i vårt eget liv? Åses venninne panter flasker fra felles hyttetur og vinner 300 000. Er det felles penger eller kan hun ta dem selv?

Tema og spørsmål i denne episoden:

  • Hvordan finner man en god balanse i det å være takknemlig, og nyte livet, samtidig som man ikke skal bli grådig?
  • Er grådighet egentlig relevant i vår hverdag?
  • Kan man beholde hele pantelotterigevinsten fra fellespanten?

Sitater fra episoden:

«Grådighet kan være et veldig tydelig uttrykk for den menneskelige synden. Vi ønsker å være herre, bestemme selv, kontrollere alt.»
– Kjartan Ørnes –

«Men noen ganger har jeg jo lyst til å dra på den ferien der. Bare dra til, og bruke sykt mye penger på et spa-hotell. Er det grådighet?»
– Miriam Højklint –

«I møte med grådighet er det noe om å kunne være takknemlig for det du har fått.»
– Kjartan Ørnes –

«Det er vanskelig å leve enkelt. Det var enklere når man var singel og bare hadde seg selv. Men nå som du har barn og familie, og du vil ha et sted hvor du kan ha husgrupper, og så må du ha mer og mer ting.»
– Jon Lilienberg –

«Historisk sett har jo kristne av og til gått i en annen type grøft, tenker jeg, som det er med pietismen eller askeesen, der du liksom skal ikke unne deg noen ting, for du er så livredd for at det skal ta plass i hjertet ditt. Og så blir det jo noe som ikke er bærekraftig det heller, for det genererer ikke noe for samfunnet.»
– Kjartan Ørnes –

«Du kan være en kjemperik og ha masse overflod, også kan du være grådig, men du kan også være kjemperik og ha overflod, men også være veldig raus.»
– Kjartan Ørnes –

«Noen ganger merker du at når du er med folk som har mye penger, så føler jeg at de snakker som om de har mye penger. Og så er det noen du er sammen med som tenker ikke over at de har penger, men så kommer de fram med noen andre, som sier at de er steinrike. Så jeg er sånn, «Hæ?» Det er et eller annet der som jeg føler kan vise noe.»
– Miriam Højklint –

«Så du har et prinsipp i Bibelen om at du gir tilbake 10 prosent. Det var en veldig tydelig skikk i Det gamle testamentet. Herren oppfordrer oss: «Prøv meg på dette, jeg vil velsigne deg tilbake». Så anerkenner Jesus denne skikken videre i Det nye testamentet. Det virker som et godt prinsipp å bruke.»
– Kjartan Ørnes –

Sentrale bibelvers i denne episoden

Lukas 12,15

Og han sa til dem: «Ta dere i vare for all slags grådighet! For det er ikke det en eier, som gir liv, selv om en har overflod.»

Matteus 6,24

Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.

Programledere:

Kjartan Ørnes

Kjartan Ørnes

Kjartan er gift med Mari Helene og far til tre. Han jobber i Kristent Fellesskap Oslo og er i tillegg med i redaksjonen i Sennep. Kjartan er distre, og klarte ved en anledning å låse inn samme bilnøkkel to ganger på samme dag. Med samme politibetjent som hjalp han begge gangene…
Miriam Højklint

Miriam Højklint

Miriam er Senneps egen SoMe-ansvarlig og kan også gå under tittelen Creative Director når hun føler for det. Blant sine mange bragder har Miriam blant annet spilt piano for selveste Jens Stoltenberg.
Jon Lilienberg

Jon Lilienberg

Jon er gift med Elina, og sammen har de 2 sønner. Ved siden av å jobbe i Kristent Fellesskap Oslo, er han sykepleier og jobber på sykehus i et akuttmottak. Han har bodd i en kassebil, vært misjonær i Sør-Afrika, og ett av hans drømmer og mål i livet er å ha sin egen badstue.