AP#36Horisontal
«Vi leser om de syv dødssyndene som er formulert for 1700 år siden. Og likevel, nesten alt det vi leser om, kjenner vi igjen i våre egne liv.»

Vi oppsummerer serien om de syv dødssyndene. Hva har vi lært gjennom å snakke rundt dette og hvilket liv vil vi egentlig ha med Gud? Åse er irritert over hemmelighetene som de gifte vennene hennes holder for seg selv.

Tema og spørsmål i denne episoden:

 • Oppsummering av serien vår om dødssyndene
 • Hvordan lever man i omvendelse?
 • Kan man holde hemmeligheter innenfor et ekteskap, også når man lever tett med andre?

Sitater fra episoden:

«Av og til når man snakker om synd, kan det føles som om man skal prøve å ta folk når man skal snakke om synd. Man skal finne ut hvor du har gjort feil og sette fingeren på det. Men en ting som har kommet veldig fram når vi har snakka om det her, er at synd ikke noe du har lyst til å komme unna med. Det er noe du har lyst til å slippe å ha i livet ditt, for det stjeler gleden din, og det stjeler så mye fra deg og fellesskapet du er rundt, at det er ikke noe du vil prøve å ha der og passe på at ingen finner.»
– Jon Lilienberg –

«Og så er det veldig godt å vite, det er viktig å si her også, at vi tror at alt dette må skje i den hellige ånds kraft. Det er ikke sånn at vi er flinke og får til sånt, men det å slippe Gud til i livet, både med sin tilgivelse, men også kraft til å leve et annerledes liv … Det er der de gode nyhetene også kommer inn, tenker jeg.»
– Kjartan Ørnes –

«Men hvordan kommer man dit? Er det med å sette seg framfor Gud og bare ‘Gud, hjelp meg’? For det er jo ikke alltid man ser sin egen synd.»
– Miriam Højklint –

«For noen ganger er det kanskje at du ikke vil at Gud skal helt påpeke det. At du bare holder det litt under Gud, for at du vet at hvis du åpner det, så må du gjøre noe med det. Og det er litt slitsomt.»
– Miriam Højklint –

«Grunnen til at det er så viktig å snakke om synd, er at man må vite hva sykdommen er, før du kan liksom … Eller du må vite at du har en sykdom, og sette ord på at du faktisk er syk. Før du kan vite hvilken medisin man bør bruke.»
– Kjartan Ørnes –

«Bare ikke bli sånn derre … Satt deg ned og bare tenk at ting kommer til å bli bra av seg sjøl. Gjør noe! Ta noen steg, da! Kast deg sjøl på Gud!»
– Jon Lilienberg –

«Jeg tror problemet er at de tingene du inviterer på, er så kjedelige at de egentlig ikke vil gå dit. Så da trenger de en unnskyldning.»
– Kjartan Ørnes –

Ressurser og artikler nevnt i episoden:

En liste over ansvarliggjørende spørsmål fra metodistenes «bands»:

 1. Am I consciously or unconsciously creating the impression that I am better than I really am? In other words, am I a hypocrite?
 2. Am I honest in all my acts and words, or do I exaggerate?
 3. Do I confidentially pass on to others what has been said to me in confidence?
 4. Can I be trusted?
 5. Am I a slave to dress, friends, work or habits?
 6. Am I self-conscious, self-pitying, or self-justifying?
 7. Did the Bible live in me today?
 8. Do I give the Bible time to speak to me every day?
 9. Am I enjoying prayer?
 10. When did I last speak to someone else of my faith?
 11. Do I pray about the money I spend?
 12. Do I get to bed on time and get up on time?
 13. Do I disobey God in anything?
 14. Do I insist upon doing something about which my conscience is uneasy?
 15. Am I defeated in any part of my life?
 16. Am I jealous, impure, critical, irritable, touchy or distrustful?
 17. How do I spend my spare time?
 18. Am I proud?
 19. Do I thank God that I am not as other people, especially as the Pharisees who despised the publican?
 20. Is there anyone whom I fear, dislike, disown, criticize, hold a resentment toward or disregard? If so, what am I doing about it?
 21. Do I grumble or complain constantly
 22. Is Christ real to me?

Programledere:

Kjartan Ørnes

Kjartan Ørnes

Kjartan er gift med Mari Helene og far til tre. Han jobber i Kristent Fellesskap Oslo og er i tillegg med i redaksjonen i Sennep. Kjartan er distre, og klarte ved en anledning å låse inn samme bilnøkkel to ganger på samme dag. Med samme politibetjent som hjalp han begge gangene…
Miriam Højklint

Miriam Højklint

Miriam er Senneps egen SoMe-ansvarlig og kan også gå under tittelen Creative Director når hun føler for det. Blant sine mange bragder har Miriam blant annet spilt piano for selveste Jens Stoltenberg.
Jon Lilienberg

Jon Lilienberg

Jon er gift med Elina, og sammen har de 2 sønner. Ved siden av å jobbe i Kristent Fellesskap Oslo, er han sykepleier og jobber på sykehus i et akuttmottak. Han har bodd i en kassebil, vært misjonær i Sør-Afrika, og ett av hans drømmer og mål i livet er å ha sin egen badstue.