Arbeid = 37,5 timers gudstjeneste

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Jeg hørte en gang en historie om en mann som blei spurt om han trivdes på jobb. Da svarte han: “Selvfølgelig ikke. Det er jo derfor de betaler meg for å være der”. 

Bibelen lære oss at arbeid ikke bare er et nødvendig onde. Allerede det tredje ordet i Bibelen forteller oss at Gud skapte. Når Han så seinere former mennesket, setter Han det i Edens hage til «å dyrke og passe den».

Adam og Eva viste at de var Guds barn ved å skape vakre ting

Arbeid er viktig for Gud, og bør derfor heller ikke være noe som dette årtusenets troshverdagshelter skygger unna, men heller omfavner som et av mange verktøy til å bringe Guds rike ned på jord.

Herren dømmer

Navnet til Bibelens Daniel betyr “Herren dømmer”. Det er et passende navn.

Daniel var en av verdens mektigste personer, men bevisstheten om at det er Gud som skal dømme ham, var tilstede hele tida. Han nekter å la seg bli uren ved å spise av mat som kan ha vært ofra til avguder, selv om det kan bety at han går glipp av tidenes jobbmulighet. Når han får et skriv om at kongen har forbudt bønner til Gud, er det å bryte dette forbudet det første han gjør – “for slik hadde han alltid gjort”.

Potifar ble rikere av Josefs tjeneste hos seg

Oslo, 2021: Bendik har fått tilbud om å jobbe som teknisk sjef i et firma som driver med forbrukslån. Gjennom store plakater på T-banen oppfordrer de folk til å ta opp lån med høye renter for å reise på ferie. Jobben vil se bra ut på CV-en, og han får muligheten til å flytte ut av en leilighet med to gneldrebikkjer på den ene sida, og en familie som arrangerer barnebursdag hver dag hele året på den andre.

Han klarer bare ikke gi slipp på tanken på vennen, Simon, som en gang tok opp et sånt lån og brukte mange år på å bli fri fra det. Er dette en bransje han har samvittighet til å være en del av?

SitatBilder-arbeid-37-5TimersGudstjeneste2

Alt han gjør skal lykkes

La oss gå tilbake i tid igjen – nærmere bestemt 4000 år. Der treffer vi Josef – mannen med drømmene og en av verdenshistoriens mest berømte kjortler. Josef var en som ikke var redd for å bli skitten på hendene.

Uansett hvor han var, fant han noe han kunne gjøre. I stedet for å sette seg ned og synes synd på seg selv, bretta Josef opp ermene og gjorde jobben – det være seg som slave eller urettmessig i fengsel.

Lytt til Sennep-podden: To sivilingeniører om troen, livet og jobben (Med Amund og Kristin Ljønes)

Og Gud velsigna det han gjorde: “Herren lot alt han gjorde, lykkes for ham.” (1. Mos 39, 23). Potifar, Josefs eier, blei faktisk rikere fordi han hadde Josef i tjeneste hos seg.

Gjelder dette bare Josef og andre nøye utvalgte personer? Vel, hvis du lytter nøye vil du høre et svakt ekko fra Salme 1 med et helt vanvittig løfte: “Salig er den som ikke går på synderes vei. Alt han gjør, skal lykkes”.

Førte det at fangevokteren i Filippi møtte Jesus i Apostlenes Gjerninger 14, til at fengselsvesenet i byen blei bedre og mer rettferdig?

Fikk folk i slottet der den etiopiske hoffmannen jobba, det bedre etter at han kom tilbake, våt i håret etter å ha blitt døpt av Filip?

Går Rema 1000 på hjørnet med større overskudd fordi Constance fra menigheten jobber på lageret?

Guds arbeid

Broren til Ingrid er misjonær. Da han var i midten av 20-åra, dro han og kona til Gambia for å “gjøre Guds arbeid”. Menigheten hjemme i Norge ber ofte for dem på gudstjenestene og leser høyt fra rapporter de har fått mens de viser bilder av en smilende familie foran ei hytte bygd av tre.

Arbeid er viktig for Gud

Ingrid er arkitekt. Hun sitter på et kontor og tegner. Resultatet hun leverer er bra. Sjefen er fornøyd og kundene er fornøyde. Selv er hun ikke helt fornøyd. Hun møter få mennesker i løpet av en arbeidsdag, og det hun bidrar med, er ikke akkurat noe som får menigheten til å komme med spontane utrop på hebraisk.

Jobben hennes oppleves ganske enkelt som lite åndelig, sammenligna med det broren gjør.

De første menneskene fikk i oppdrag å dyrke og passe hagen i Eden. De skulle fylle jorden og legge den under seg. De skulle utvide hagen til den dekka hele jorda. Dette var en jobb Gud selv kunne ha gjort ved å knipse èn gang. Likevel ga han oppdraget til barna sine. De skulle vise at de er hans barn ved å skape vakre ting – ved å forvandle kaos til orden. På den måten skulle de være et speilbilde av Ham.

Les også: Kan man alltid være glad? (Jarle Solheim)

Så hvis jobben din, som Ingrid sin, handler om å skape skjønnhet eller orden, er det en verdi i seg selv.

Ingrid kan nemlig vise en fallen verden hvem Gud er, når hun midt inne i den bygger et hus som er både praktisk, vakkert og har solcellepaneler på taket.

Min far arbeider

“Min far arbeider helt til nå. Også jeg arbeider.” sier Jesus i Johannes 5. Arbeid er viktig for Gud, og arbeidet vi gjør kan være et verktøy i Guds evige plan – nesten uansett hva det er vi driver med.

Når vi gjør arbeidet vårt “som for Herren og ikke for mennesker”, kan Gud ta våre fem nybakte Omega-3 brød og våre to skisser til forbedra fiskeoppdrettsanlegg, velsigne dem, og så gjøre dem til vitnesbyrd om at djevelen har mista makta over en liten del av jorda.

Les også: Tror du? (Rasmus Rimestad)