Påsketiden er en tid av året hvor jeg ofte får en boost av selvtillit: Plutselig feirer hele Norge en høytid som faktisk minnes Jesu død og oppstandelse.

Som kristne er vi kalt til å være verdens lys og salt (Matt 5,13-16). Og det er aldri så enkelt og «naturlig» å komme inn på evangeliets budskap i samtalen med folk som i påsketidene.

Les også: Påske = Jesus er seierherre (Sara Elisabeth Thu)

Men i år ser plutselig påsken litt annerledes ut.

Vi lever i en usikker tid som kan virke mørk og skummel. Mange er stressa og redde. Andre kjenner på angst over alt det de ikke har kontroll over. Og tanken på at vi skal være verdens lys og bringe det gode budskapet om Jesu seier på korset midt i en pandemi kan plutselig virke litt… absurd.

Det er i kraft av ham at vi er verdens lys.

For hvordan kan vi være lys når mørket rundt oss ser ut til å være i ferd med å slukke flammen vår? Kanskje føler vi at vi ikke har så mye å stille med akkurat nå. Frimodigheten har fått seg en trøkk av en periode og situasjon som virker større enn noe vi kan stille opp med. Motet svikter. Hvordan kan vi være lys nå?

annerledes påske - sitatbilde

Hvis livet virker mørkt, tror jeg det er viktig av vi husker denne ene ting:

Sitter jeg i mørke, er Herren lys for meg. (Mika 7,8)

Vi skal være verdens lys, men først og fremst må vi holde fast på dette: det er Gud som er vårt lys.

Reis deg, bli lys! For lyset ditt kommer, Herrens herlighet går opp over deg. (Jes 60,1)

I en periode som den vi er i nå tror jeg det er mange som plutselig har innsett igjen hvor avhengige vi er av Gud. Som innbyggere i et av verdens mest privilegerte land er vi vant til å kunne ta vare på oss selv. Men plutselig står vi overfor en situasjon som vi ikke kan kontrollere.

Les også: Hvem er Gud? (Arne Olav Røe)

Og akkurat som vi ikke med menneskelig makt kan garantere sikkerhet mot virus, er det kanskje mange som erfarer at vi ikke kan produsere lys bare med en positiv innstilling. I en periode som nå er vi avhengige av å trekke nærmere Han som faktisk er kilden til lyset i oss, hvis vi selv ønsker å være lys her i verden.

Han er vår kilde.

Alle våre kilder er i Gud (Sal 87,7). Jesus er ikke bare en positiv kraft, men verdens lys. Og det er i kraft av ham at vi også er verdens lys. I ham har vi tilgang til en fred som ikke bygges på at vi selv har kontroll, men en fred som overgår all forstand og er langt utenfor noe vi klarer å produsere selv (Fil 4,7). Vi må starte hos Ham hvis vi vil ha tilgang til dette. Han er vår kilde.

Vi skal være verdens lys. Men det er ikke fordi vi bærer på et selvprodusert lys som avhenger av oss selv. Og at vi føler at livet er greit og at vi dermed kan være et positivt forbilde for andre som ikke har det like greit.

Han har ikke mistet kontrollen.

Nei, vi er lys i kraft av å tilhøre Ham. Vi er lys fordi Han er lys. Og fordi han er vårt lys, kan vi være lys i denne verden. For selv når livet blir mørkt, eller usikkert, uforutsigbart og utenfor vår kontroll, kan vi huske at Jesus er seierherre.

Les også: Gud er vårt håp – det forandrer alt (Therese Borgersen)

Det er budskapet i evangeliet som vi nå i påsken feirer. Han har ikke mistet kontrollen i den perioden vi er i nå. Og mørket rundt oss, uansett hvordan det ser ut, kan ikke overvinne Han som er verdens lys:

Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskenes lys. Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det. (Joh 1,3-5)