Er hviledagen sløsing med tid?

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

I min ungdom eksperimenterte jeg mye med ulike måter å sove mindre på. Jeg hadde så mange planer og ambisjoner at det å måtte bruke omtrent en tredjedel av livet mitt i en ubevisst tilstand der jeg ikke kunne gjøre noe som helst, kunne vel ikke være Guds vilje?

Eller denne hersens hviledagen. Kunne det virkelig være Guds vilje at vi setter av en hel dag i uka – ca 4 500 i løpet av et gjennomsnittlig liv – til å ikke arbeide når Gud har gitt oss et så hårete mål som misjonsbefalingen?

Nardussalve

La oss gå til Johannes 12. Der møter vi på ei dame ved navn Maria som heller nardussalve over føttene til Jesus. Disippelen Judas blir irritert. Maria har nettopp helt ut en hel årslønn for å gjøre Jesu føtter velluktende en kort stund. Den salven kunne vel blitt solgt og pengene gitt til de fattige?

 Gud er ingen industrimagnat

På mange måter har Judas rett. Hans ide ville, sett fra det kanskje mest naturlige perspektivet for et menneske, gitt bedre og flere resultater. Det å tenke effektivitet på denne måten har jo vært en viktig del av menneskeheten til alle tider – på godt og vondt. Hvordan kan jeg få utretta så mye som mulig med så lite innsats som mulig? I hvert fall ikke ved å helle ut parfyme verdt en årslønn på føttene til noen? Eller?

En Gud som sløser

I 1. Kongebok 8,63 tillater Gud kong Salomo å ofre 22 000 okser og 120 000 sauer – omtrent 8 millioner kilo kjøtt – i forbindelse med innvielsen av tempelet. For å bygge dette tempelet hadde David skaffet til veie intet mindre enn 3,4 millioner kilo gull og 34 millioner kilo sølv (1. Krøn 22,14). En sånn mengde edle metaller ville i dag kunne blitt solgt for rundt 4 billioner norske kroner.

Lytt til Alvorspraten: #26 Utbrenthet, hvile & fartsbot

Hvorfor ble ikke dette gullet solgt og så delt ut sammen med kjøttet til de fattige? Spesielt all den tid Gud visste at tempelet kom til å bli ødelagt og gullet stjålet bare noen hundre år seinere? Se for deg at du leser i avisa at et statsoverhode har drept 150 000 såkalte kjøttdyr og brent dem opp. Hva ville du tenkt?

Gud vil ha en familie

Guds effektivitet

Hvis Gud hadde vært opptatt av effektivitet på samme måte som vi, er det mye jeg ville råda ham til å gjøre annerledes:

Du trenger ikke skape så mange forskjellige dyr, Gud. Ett dyr som produserer melk, kjøtt og skinn holder. Universet trenger ikke å være så stort. Det holder med jorda og éi sol. Hvorfor vente så lenge med å sende Jesus? Du vet det må til før eller siden uansett – få det unnagjort så vi kan komme oss videre. Fri vilje? Har du virkelig tenkt å gi de støvklumpene der nede fri vilje?

Vi kan vise Gud at Han er viktigere enn alle forpliktelser

Det er lett å misforstå Guds mål og dermed også effektiviteten hans. Vår effektivitet er vanligvis basert på prinsipper om forretningsdrift, og der står ikke sløsing høyt i kurs. Hvis vi ser etter i Bibelen, derimot, står det faktisk lite om den typen effektivitet der.

Gud er ingen industrimagnat som er i ferd med å bygge opp et velsmurt maskineri som kan spy ut millioner av dingsebomser i timen. Gud vil ha en familie – en brud og barn.

Les også: Arbeid = 37,5 timers Gudstjeneste (Rasmus Rimestad) 

Det er også derfor sløsing er en sentral ingrediens i planen hans. Det å gi kanskje en strengt tatt unødvendige gave til, eller bruke “unødvendig” mye tid på barna våre eller ektefellen vår, er nemlig en helt nødvendig ingrediens for et godt familieliv, og det samme gjelder en god gudsrelasjon.

Hviledagen

Så er vi tilbake ved denne hviledagen, da. Det å holde den hellig – noe som egentlig bare betyr at den skal være annerledes – er en av flere måter vi kan sløse bort tid på Gud. Vi kan vise Ham at Han som person er viktigere enn jobbene våre eller alle slags andre forpliktelser og oppdrag, selv de Han selv har gitt oss.

Vi kan også vise Ham at vi velger å leve i tillit til Ham og derfor er villige til å risikere å ikke rekke alt det vi tenker at vi burde.

Han står klar til å kaste bort tid med deg

Hvis du er en troende, er du en del av Guds menighet, som igjen er Kristi brud. En gang ved tidens ende skal menigheten gifte seg med Jesus i et bryllup som langt overgår alt vi har fått se her på jorda.

Ta en date med forloveden din neste søndag. Hell ut tida di på føttene til Jesus og la Ham nyte lukta. La verden klare seg selv en stund. Det er ikke sikkert at den tida du bruker på dette noen gang vil materialisere seg i synlige resultater, og du vil sannsynligvis ikke få den igjen med renter senere.

Jeg tror du likevel vil være midt inne i det Gud skapte deg til. Det er deg han lengter etter. Han står klar til å kaste bort tid med deg neste søndag. Tar du imot invitasjonen?

Lytt til Sennep-podden: #57 | Du er for bra for dette! Hvordan se meg selv slik Gud ser meg?  (Med Karethe Stormark)