Går det an å finne den rette?

Sondre, Stine og Sissel deler erfaringer rundt det å finne sin livsledsager.

Tre:enig?

Tre:enig? er vår spalte på Sennep.net hvor vi spør tre personer i ulike livssituasjoner hvordan de takler en gitt problemstilling eller spørsmål.

Silje

Sondre (28), student

For meg ble spørsmålet: Er jeg den rette for Hanne? Jeg hadde følelser for Hanne og jeg merket en interesse tilbake. Samtidig sto jeg ved et valg som var viktigere enn å finne «den rette». Et valg som også er avgjørende for hva jeg så etter i «den rette». Valget om å gi Jesus alt ikke bare for en periode, men resten av livet, hver dag, uansett. Hun hadde allerede tatt dette valget. Jeg visste at dersom hun skulle være en potensiell livsledsager, måtte jeg først ta stilling til om jeg ville ha et liv hvor Jesus var viktigere enn alt annet. Til og med viktigere enn henne. Det ville jeg, og det gjorde det lettere for henne å velge meg, og jeg velge henne.

Jeg sier at vi valgte, fordi det opplevdes som et aktivt valg å satse på hverandre, da vi tok denne praten mens vi datet. Interessen og følelsene var der, og nå også at vi ville ha Jesus som Herre resten av livet begge to. Det viktigste vi trenger for å leve sammen var på plass. Det betyr ikke at det ikke var mye annet vi måtte, og fortsatt må, finne ut av. Men vi har det beste utgangspunktet vi kan ha for å møte alt livet inneholder.

 Og over alt dette: Kle dere i kjærlighet, som er båndet som binder sammen og gjør fullkommen. (Kol 3,14)

Stine (29), sykepleier

Det at to mennesker skal finne sammen til ett, er et av de mest betydningsfulle valg vi tar. Da kan det være lurt å tenke gjennom hvem man i så fall ønsker å gjøre livet med.

Et notat på mobilen min het «My future husband». Det var en drømmeliste og en bønneliste jeg skrev sammen med og til Gud. Punkter i prioritert rekkefølge som omhandlet hva jeg ønsket i en livspartner. De første punktene var must-have, mens de på slutten mindre nødvendige, men kjekt å ha. Listen måtte stadig evalueres og kortes ned, så den ikke beskrev en ikke-eksisterende person. Jesus i sentrum, glad i folk, ydmyk, morsom… bra klesstil, rytmesans, høy og mørk. Noen ganger kunne jeg forelske meg i gutter som fylte flere av de nederste punktene enn de øverste. Da var det fint å kunne kalibreres etter listen.

I jakten på den rette, vil jeg påstå at vi som kjenner Gud har en enorm fordel. Han vil det beste for oss, og vi kan komme til ham med våre ønsker og lengsler. Jeg er en av dem som tenker at vi nok kan passe sammen med flere mennesker her på jord, kanskje kan vi si at det er potensielt flere «rette». Det er dermed ikke sagt at det er lett. Noen ganger tar det tid, og det kan føles frustrerende om man gang på gang opplever at ting ikke klaffer. Uansett hvor du er i prosessen vil jeg oppmuntre til å ikke gå prosessen alene. Vi vet forelskelse kan gjøre blind, så inkluder venner, la Gud lede dine steg og vær deg selv!

Mats
Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig. (1 Kor 13, 4)
Hildegunn

Sissel (51), bibelskolelærer

Det går nesten ikke en dag uten at jeg kjenner på stor takknemlighet og glede over at jeg er gift med mannen min. Jeg gav ham mitt ja for nesten 9000 dager siden. Valgte jeg den rette den dagen?

Som kristen har det vært naturlig for meg å involvere Jesus i viktige valg i livet. Valg av livspartner kommer definitivt i den kategorien. Bibelen gir retning for hvem vi bør dele livet vårt med og jeg var opptatt av å se etter tydelig Jesus-etterfølgelse i en aktuell mann.

“Hvordan det ser ut?”, tenker du kanskje. Troen vises gjennom det vi sier, velger og gjør. Så se etter Jesus- livet i den andre.

Er han opptatt av å dyrke vennskapet sitt til Jesus? Gir han plass til Bibelen i hverdagen sin? Er det kjærlighet til andre kristne der? Er det et ønske om å dele Jesus videre til andre? Noe av det som gav meg trygghet i møte med mannen min var å se at han ikke bare elsket Gud, men også fryktet Ham. På den måten kunne jeg vite at han vil være til å stole på. Han står nemlig ikke bare til ansvar overfor meg som hans kjæreste eller kone, men han står også til ansvar overfor Gud med sine valg, handlinger og ord. Det gir trygghet og stabilitet – og ja, jeg vet at dette ble den rette for meg.

Om én blir overvunnet, kan to holde stand. En tretvinnet tråd ryker ikke så fort. (Fork 4,12)

TIL REFLEKSJON (ALENE eller i GRUPPER)

  • Les og mediter over disse versene:
    • Kolosserne 3,14
    • 1 Mosebok 2,24
    • Forkynneren 4,12
  • Hva sier disse versene om kjærlighet og ekteskap?
  • Ser du etter den rette? Er det noe i disse svarene som gjør at du vil endre måten du går frem på?