Julefeiring verden over

Tre:enig?
Tre:enig? er vår spalte på Sennep.net hvor vi spør tre personer i ulike livssituasjoner hvordan de takler en gitt problemstilling eller spørsmål.

Joel, fra Filippinene
Alle kristne feirer jul på Filippinene for å rette fokus på fødselen til vår frelser. Den feires gjennom hele desember med familieselskap og fester, både av religiøs og sosial art. Allerede i september begynner filippinere å dekorere huset med julepynt, og julesanger spilles på radioen og på kjøpesenteret. Kirkene dekoreres med fargerik julepynt, og det arrangeres en felles julefeiring i kirkene.
En annen tradisjon vi har på Filippinene er å gå fra hus til hus å synge julesanger for å samle inn penger. Mange foreninger og ideelle organisasjoner bruker dette som en anledning til å samle inn penger til ulike prosjekter. Fattige benytter også denne tradisjonen til å samle inn penger til familien sin. Også familier som bor langt oppi fjellene beveger seg rundt i byen, på markeder og ved bilveien for å skaffe seg penger til å overleve. Men det er ikke alltid folk ønsker å gi til dem.
På julaften er tradisjonen at familien samles, bordet fylles med filippinske delikatesser og julegaver deles ut. Men det er bare de rikeste som får til dette. Majoriteten av befolkningen har ikke så mye penger, og noen har ingenting. Da vil de ikke kunne holde en slik feiring.
Ministries Without Borders Philippines Inc. (MWBPI) sine julekurvaksjoner er en velsignelse for de fattige på Filippinene. Før julaften deler vi ut pakker med tradisjonell julemat til de som trenger det mest. Vi engasjerer menighetene i dette, noe som gir oss muligheten til å dele evangeliet og Jesu kjærlighet til de fattige. I kjølvannet av dette starter vi ofte nye menigheter med etterfølgere av Jesus. Med dette er julekurvene mer enn å bare gi midlertidig mat, men vi får anledning til å gi dem den evigvarende maten: Guds ord.
(Joel er misjonær i MWBPI, Kristent Nettverks søsterorganisasjon på Filippinene. Kristent Nettverk står bak Sennep.net.)
Det sanne lys, som lyser for hvert menneske, kom nå til verden. Han var i verden, og verden er blitt til ved ham, men verden kjente ham ikke. (Joh 1,9-10)
Aleksey, fra Russland
Under sovjettiden ble julefeiringen i Russland faktisk erstattet med nyttårsfeiring. Men i løpet av de siste 30 årene har tradisjonen med å feire jul gradvis kommet tilbake. Jul i Russland feires 7. januar, og har siden 1991 vært en helligdag og fridag.
Vi feirer jul sammen som en utvidet storfamilie med et festbord og juletre. Barna er veldig glade fordi de får gaver.
Vi elsker å feire jul som kirke. Kirken vår holder tradisjonelt en spesiell høytidsgudstjeneste 7. januar. Kirken lager et eget konsertprogram, hvor det er både sanger for voksne og barn, i tillegg til andre innslag. I fjor gjorde vi en hel juleforestilling! Etter gudstjenesten laget vi et innbydende teselskap med bordet fullt av paier og andre retter.
Vi bruker mulighetene i denne høytiden til å evangelisere, ettersom russere er positive til å komme til kirken under velkjente høytider som jul og påske. Derfor lager vi fine invitasjoner til julegudstjenesten som medlemmene deler ut til sine slektninger og bekjente, der mange blant dem er ikke-troende.
Julegudstjenester i kirken vår er alltid fulle av liv og glede, og lokalet er som regel stappfullt av mennesker. På slutten av disse gudstjenestene hender det ofte at ufrelste gir livet sitt til Jesus. Men som oftest kommer de til tro underveis i Alpha-kurset et par uker senere, et kurs de blir invitert til under julegudstjenesten.

Alltid har jeg holdt fram for dere at vi må arbeide på denne måten og ta oss av de svake. Husk de ordene Herren Jesus selv sa: ‘Det er saligere å gi enn å få.’» (Apg 20,35)

Gabo, fra Bolivia
I Bolivia feirer vi jul hjemme. Vi liker å samles med alle i familien og ha nattverd sammen, og spise mye i fellesskap.
En av våre mattradisjoner i Bolivia er en rett som heter Picana. Det spesielle med denne retten er at den har tre typer kjøtt: okse, lam, og kylling.
I julen pleier vi å ha et stort arrangement der de ulike kirkene kommer sammen for lovprisning og tilbedelse. Hver kirke fremfører også et innslag (musikk, teater, dans el.), vi tar bilder og alle har med mat til et felles måltid på slutten.
I denne høytiden kommer også de fattige barn fra landsbyene inn til byen. Folk liker derfor å gå ut for å gi dem gaver og varm sjokolade med paneton, et tradisjonelt søtt brød. Dette er et vanlig syn i gatene i Bolivia.
Lovsyng Herren, alle folk, pris ham, alle folkeslag! For hans miskunn er mektig over oss. Herrens troskap varer evig. Halleluja! (Salme 117)
TIL REFLEKSJON (ALENE eller i GRUPPER)
- Les og mediter over disse versene:
- Johannes 1, 9-10
- Apostlenes gjerninger 20,35
- Salme 117
- Mange av disse tradisjonene handler om familie, menighet og veldedighet. Er det noe du blir inspirert til å gjøre mer eller mindre av i egne tradisjoner?