Kjære Gud – gi meg barn som smeller med døra

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

«Gud vil jeg skal være så hjertens god og snill mot alle her, og vise hvor glad og fornøyet hans lille barn dog er.»

Et solskinnsbarn, et solskinnsbarn,
Gud vil jeg skal være et solskinnsbarn.
Et solskinnsbarn, et solskinnsbarn,
ja, det vil jeg være for ham.

Teksten ovenfor er fra barnesangen Gud vil jeg skal være et solskinnsbarn. Jeg husker vi sang den av og til i min oppvekst.

Jeg fikk en dårlig følelse hver gang vi sang den sangen. Jeg var ikke noe solskinnsbarn og hadde egentlig ikke noe ønske om å være det heller. Jeg har dessuten alltid følt meg usikker på om Gud virkelig ønsker seg slike solskinnsbarn.

Rett som det er møter jeg kristne med urealistiske drømmer om et idyllisk familieliv

Rett som det er møter jeg kristne med urealistiske drømmer om et idyllisk familieliv. Om familien som et fredfullt og konfliktfritt sted.

Der alle er hjertens gode. Der alle liker å gjøre det samme. Der alle liker å gå søndagstur. Der alle liker maten. Der ingen gjør noe ondt, men bare er glad og fornøyd.

Jeg har ikke mye tro på slike drømmer. Der det er mennesker, er det utfordringer. Det går ikke an å sikre seg mot problemer. Utfordringer er en del av livet, og et problemfritt familieliv finnes ikke.

Utfordringer er en del av livet, og et problemfritt familieliv finnes ikke.

Så la meg slå et slag for å bryte idyllen! En krangel i søskenflokken i ny og ne er sunt. Det er mye bedre å lære å håndtere konflikter hjemme av gudfryktige foreldre, enn å lære det utenfor hjemmets vegger.

Det kan også være bra med foreldre som krangler litt. Det er godt for barna å erfare på nært hold at en krangel ikke rokker ved at foreldrene trofast elsker hverandre. At det går an å leve sammen på tross av ulikhet og mangler og feil.

Les også: Lovsang under alle omstendigheter (Bård Gulbrandsen)

Problemer og utfordringer kommer. Sorgen og savnet når noen vi var glade i gikk bort. Den økonomiske utfordringer i kjølvannet av at mamma eller pappa mistet jobben. Ensomheten når relasjonene på skolen blir utfordrende. Gud kan bruke alle slike utfordringer til å gjøre barna sterke og robuste.

Den gode oppveksten er ikke problemfri. En god oppvekst handler om at evangeliet blir levd ut i gode og onde dager. Å finne trøst i evangeliet i møte med døden. Å lære nøkternhet og å stole på Gud i møte med økonomiske utfordringer. Å leve ut nestekjærlighet når relasjonene er vanskelige. Det utfordrende livet er en god arena for læring.

Gi meg et hjem med plass til vanlige mennesker

Så gi meg barn som smeller med døra. Ei kone som roper litt når hun blir sint. Gi meg et hjem med plass til vanlige mennesker. Som har det godt fordi de har fått nåde hos Gud.

Jeg håper at denne arbeidsboka ikke skal være en kilde til urealistiske drømmer. Jeg håper den blir en hjelp til å snakke nøkternt og realistisk om hverdagen. Drømmer og idealer er viktige for å ha retning i livet. Men urealistiske drømmer gjør oss motløse.

Så la oss ha drømmer som driver oss fremover, og en nøkternhet som gjør at vi tar tak i hverdagen slik den er.

Les også: Mulighetene som ikke kommer tilbake (Håvard Kjøllesdal)

Teksten er et utdrag fra Disippelpuls i hjemmet av Håvard Kjøllesdal, som utgis på ProklaMedia forlag. Dette en kort og lettlest arbeidsbok med gode refleksjonsspørsmål laget for foreldre som ønsker å gi barna det beste utgangspunktet for å ta imot evangeliet.

Disippelpuls-i-hjemmet-Kristent-Nettverk