Kunsten å være en god gaffel

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Da Peter la ut med fiskebåten den dagen han møtte Jesus, visste han ingenting om det som kom til å skje. Han var ikke klar over at Gud hadde utvalgt ham før verdens grunnvoll blei lagt. Han hadde heller ikke levd i årevis etter en knallhard trepunktsplan med det mål å klare å komme inn i Jesu innerste krets og bli verdens første pave.

Det var heller ikke sånn at Gud, når det begynte å nærme seg at Jesus trengte noen disipler, så dypt inn i hjertet til alle menneskene i verden. Så valgte han ut den som hadde mest potensial, den som hadde jobba hardest eller den som hadde gjort seg mest fortjent til dette ærefulle oppdraget. Nei, Gud hadde skapt Peter til den oppgaven, og den oppgaven var det han som skulle ha.

Les også: Lev slik at du sover godt om natta (Arne Olav Røe)

De nye glassene

For noe måneder siden kjøpte vi nye og spesielt fine glass som skal brukes til søndagsfrokosten. Når nå søndagen nærmer seg, trenger ikke jeg å se inn i hjertene til alt kjørelet mitt og vurdere hvilket som har mest potensial, hvilket som har jobba hardest eller som har gjort seg mest fortjent til dette ærefulle oppdraget. Jeg har kjøpt glass spesielt til den anledninga – og da tar jeg selvfølgelig dem. En gaffel, for eksempel, vil aldri kunne bli noe godt søndagsglass uansett hvor hardt den anstrenger seg. Det eneste den vil oppnå, er å bli en dårlig gaffel.

En gaffel vil aldri kunne bli noe godt søndagsglass

Samson

I Romerne 9,16 sier Paulus: “Så kommer det altså ikke an på den som vil eller anstrenger seg, men på Gud som viser godhet.” Et godt eksempel på nettopp dette finner vi hos dommeren Samson. På tross av at fødselen hans blir kunngjort av intet mindre enn en engel, og han har gode forutsetninger for å leve et liv tydelig merka av bevisstheten om at han er kalt og utvalgt til et spesielt oppdrag, virker det som om han vaser gjennom livet uten noen som helst bevissthet om at han er kalt til noe som helst. Joda, han vinner noen store seire, men årsaken til at han i det hele tatt kjemper, ser stort sett ut til å være seksuelt begjær eller selvmedlidenhet – ikke akkurat Åndens frukter.

Lytt til Alvorspraten: #39 Karriere og aprilsnarr (Kjartan, Reza og Miriam)

Når jeg leser historien om Samson, har han ikke akkurat noen målskive over seg der det står “Velg meg, Gud! Jeg kommer til å gjøre en god jobb”. Han burde egentlig tvert imot hatt et stort skilt der det sto “Ikke velg meg. Jeg tenker med feil hode og blir lett distrah… oi, se, en diger hund som sier mø!”

Likevel valgte Gud Samson – selv om han nok visste at dette ikke kom til å gå helt den rette veien. Men hvis glasset mitt har en brist – til og med en ganske stor brist – er det fortsatt et bedre glass enn en gaffel. Et glass skal være temmelig ødelagt før jeg foretrekker å drikke jusen min med gaffel.

Guds kjøkken

I Guds kjøkken er vi alle forskjellige typer kjørel. Noen blir tatt fram til søndagsfrokosten og beundra av alle, mens andre blir brukt til å vaske vekk skitten etter den samme frokosten etterpå. Som det står i Romerne 9,21: “Bestemmer ikke pottemakeren over leiren, så han av samme leirklump kan lage én krukke til fint bruk og en annen til simplere bruk?”

I Guds kjøkken er vi alle forskjellige typer kjørel

Da Gud planla oss, ga han oss en hensikt. Hvis vi prøver å være noe annet enn den hensikten, vil det eneste resultatet være at vi blir frustert og Guds kjøkken mister noe uerstattelig – selv om vi kanskje er kalt til å være noe så uanseelig som en oppvasksvamp .

Definisjonen av suksess

Og så vil vi av og til møte folk som ser ut til å ha en mye større og bedre oppgave. Eller som har en lignende oppgave som vår, men som ganske enkelt ser ut til å ha lyktes bedre med den enn oss.

Jeg var en gang  på et seminar med Jarle Waldemar. Han er noen år eldre enn meg, men har gitt ut over 40 bøker, 9 CD-er og 16 DVD-er. Da meldte følgende tanke seg hos meg: “Hvor gikk jeg feil siden jeg ikke har fått oppleve lignende suksess?” Når den tanken melder seg, hjelper det meg å tenke på fire ting. 

  1. Det er Gud som definerer suksess.
  2. Forkynneren Francis Chan sier: “Jeg kan tenke at jeg burde hatt en spesiell posisjon, men det gjør ikke Gud, for ellers hadde jeg hatt den.”
  3. Alle vingårdsarbeiderne i Matteus 20 fikk samme lønn selv om mengden synlig frukt de bar, åpenbart må ha vært forskjellig.
  4. På den siste dagen vil Jesus føre oss fram for seg “Hellige, uten feil og uangripelige” (Kol 1,22). Om noen da altså prøver å finne noe å utsette på oss, vil de rett og slett ikke klare det. Og når jeg tenker på det, blekner det aller meste av sammenligning.

Så da gjelder det å finne ut hva vår oppgave i Guds kjøkken er, og så gjøre denne oppgava trofast og frimodig. Hvordan det ser ut når vi lykkes derimot, overlater vi til Gud.

Les også: Er hviledagen sløsing med tid? (Rasmus Rimestad)