Lev slik at du sover godt om natta (Salomos ordspråk)

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Ordspråkene gir deg verken garantier om berømmelse eller et problemfritt liv. Men visdommen gir deg trolig større sjanse for å sove godt om natta.

Nylig var jeg ut for et dilemma som jeg delte med en god bror. Jeg skulle ta noen avgjørelser de involverte ikke nødvendigvis ville forstå. Mitt dilemma var derfor: Skulle jeg gjøre det jeg totalt sett mente var best, selv om det kanskje ville skape mer konflikt enn alternativene?

Etter at jeg hadde forklart han saken, ga han meg det enkle rådet: Lev sånn at du kan sove godt om natta! Noe Salomo også var inne på:

Å frykte Herren gir liv,
mett kan en gå til nattens hvile
og være trygg for det onde. (Ord 19,23)

Frykten for Herren er begynnelsen til visdom, sier Salomo (Ord 1,10). Det å leve ut fra at det finnes en Gud, er det beste utgangspunktet du kan få i å utvikle din egen dømmekraft. Da vil ikke bekymringer, stolthet eller frykten for folks meninger bli for dominerende, og du lærer å bry deg mest om de tingene som betyr noe for Gud. Og Gud elsker det som er sant, rett og godt. De tingene sammenfaller forøvrig med det som skaper gode liv og fellesskap for oss mennesker også.

Lytt til Alvorspraten:  #39 Karriere og aprilsnarr (Kjartan, Reza og Miriam)

Her er sju lærdommer fra Ordspråkene på hvordan du bør leve for å sove godt om natta:

1) Ha integritet

Livet vil trolig bringe deg i vanskelige dilemmaer. Hva er mest rett å gjøre? Hva veier tyngst når ulike hensyn spiller inn? Og i hvilken grad vil avgjørelsen vekke forståelse og aksept hos dem det angår? Er du klar for å stå i en konflikt for det som egentlig er rett, selv om folk kanskje vil spekulere i motivene dine?

En god pekepinn er hvorvidt du faktisk kan dele vurderingene bak avgjørelsen din med dem som spør deg direkte. Tåler egentlig ikke vurderingene dine dagens lys, er det lurt å tenke seg om en gang til.

Flere ordspråk understreker at integritet betyr alt: Bedre å være fattig og hel i sin ferd. Å gjøre rett veier mer enn offer. Den rettskafne er stø i sin ferd. Men skyldtynget mann går krokveier.

Tåler egentlig ikke vurderingene dine dagens lys, er det lurt å tenke seg om en gang til.

2) Vær ydmyk og lærevillig

Livet vil trolig bringe deg i situasjoner hvor du vil bli usikker eller gjøre feil. Det gjelder også alle rundt deg. Jeg har funnet ut at noe av det beste jeg kan gjøre for meg selv, er å ufarliggjøre konstruktiv kritikk fra andre. Enten bekrefter den ting jeg selv antar, eller så lærer jeg noe nytt om hvordan jeg virker på andre. Selv om det koster litt.

Ordspråkene er derfor full av formaninger om å lytte til råd fra andre, og la andre gi deg feedback: Vis er den som hører på råd. Når mange gir råd, vinner du seier. Klok er den som lar seg vise til rette. Den som lytter til veiledning om livet, får plass blant de vise.

3) Pass på hvem du omgås

Livet vil trolig bringe deg i situasjoner hvor du er langt nede. De gangene jeg har skuffet andre, blir jeg min egen verste fiende. Da har det vært avgjørende med folk rundt meg som har lyttet og hjulpet meg opp fra det sorte hullet mitt, framfor å være belærende. En debrief med en god venn hjelper på nattesøvnen.

Ordspråkene løfter fram verdien av ekte venner: En venn viser alltid kjærlighet, en bror er født til å hjelpe i nød. En sann venn er mer trofast enn en bror. Den som ferdes med de vise, blir vis.

De gangene jeg har skuffet andre, blir jeg min egen verste fiende

4) Vær tålmodig og tenk før du snakker

Livet vil trolig bringe deg i situasjoner hvor du blir stresset og utålmodig. Det gjelder iallefall meg. Det å prøve å løse problemer når man er stresset og irritert skaper som regel nye og verre problemer. Men de gangene jeg klarer å være tålmodig, ser jeg at det ofte blir en anledning for Gud å løse situasjonene på en mye bedre måte enn jeg selv klarer.

Kommer jeg andre i forkjøpet med å være ydmyk og innrømme egne feil, blir det lettere å leve i fred og forsoning med andre mennesker, uten å ha noe usnakket og uoppgjort. Det er sjelden jeg sovner så godt som etter at jeg har fått snakket ut med venner jeg har hatt en uoverensstemmelse med, og vi har fått lagt det bak oss.

Har du lest Tre:enig?: Slik tar jeg med troen på arbeidsplassen (Alf Inge, Kristine og Vidar)

Ordspråkene understreker at det er lurt å tenke før man snakker: Den som har hastverk, trår feil. Den som vokter sine lepper, tar vare på livet. Den rettferdige tenker før han taler. Milde svar demper sinne, sårende ord vekker harme.

5) Ikke la fantasien din løpe løpsk

Livet vil trolig bringe deg i situasjoner hvor du frykter det verste. Da er veien kort til å bruke masse tid på å fantasere om alt som går galt, spesielt hvis man er sliten og syns synd på seg selv. De gangene jeg tar meg selv i det, sier jeg til meg selv: Slutt! Så prøver jeg å finne noe fornuftig å gjøre, eller prate med noen om noe helt annet. Da blir som regel ikke tankekjøret så intenst lenger.

Ordspråkene oppfordrer oss til å ikke la tankene grenseløst drifte avgårde: Bedre å styre sitt sinn enn å innta en by. Led hjertet inn på rette veier. Den rettferdige tenker på det som er rett.

Ikke bare lytt til dem som gir deg lettvint sympati

6) Beskytt hjertet ditt

Livet vil trolig bringe deg i situasjoner hvor du kan bli skuffet, fornærmet og krenket. Da er du ekstra utsatt for hevnlyst, kynisme og bitterhet. Disse forgiftende kreftene vil ødelegge hjertet ditt. De vil degradere deg til et umyndiggjort offer. Altfor mange liv ødelegges av dette.

Om du har gått deg fast i dette, ikke la det skure og gå. Du er for viktig til det. Ikke bare lytt til dem som gir deg lettvint sympati, men lytt til noen som er ærlige og hjelper deg til å innse realitetene. Guds ord er ment å gi deg liv og helse, og hjelpe deg å ta vare på hjertet ditt framfor alt du bevarer (Ord 4,23-24).

7) Innse at Gud har siste ordet

Livet vil trolig bringe deg i situasjoner hvor du ikke har kontroll på utfallet. Eksempelvis en jobbsøknad, eksamensresultat, eller et forsøk på å bli gravid. Selv om du gjør alt som står i din makt til å påvirke dette, kommer det til et punkt hvor du bare må legge det på Gud i bønn.

Les også: Putin og Pilatus (Arne Olav Røe)

Å leve i tillit til at Gud vil sørge for deg, gjør at du kan legge deg og sove i fred. Da får ikke bekymringer så lett taket på oss.

I fred vil jeg legge meg ned og sove.
For du, Herre, du alene
lar meg hvile trygt. (Sal 4,9)

Bibelhenvisninger i Ordspråkene

 • Lev med integritet (19,1; 20,7; 21,3; 21,8.29; 22,1.11; 28,6)
  • Ikke prøv å lure noen (11,1; 20,10.14.23)
 • Vær ydmyk og lærevillig (10,14; 14,6; 18,15; 19,8; 19,20.25.27)
  • Lytt til råd fra andre (12,15; 20,18; 18,1.6; 24,6.7)
  • La andre gi deg feedback (15,5.10.12.31-32; 17,10; 23,12)
  • Ikke bli opptatt av å imponere andre (12,9; 25,5-7), spesielt ikke de innflytelsesrike (23,1-3)
  • Ikke tro på alt det folk sier (14,15), tenk kritisk (22,3)
 • Sørg for å få deg gode og nære venner (13,20; 14,7; 20,6; 24,1-2.21)
  • Gi selv feedback til andre for å hjelpe dem (22,6.8.15; 22,16; 23,13f)
 • Vær tålmodig, ikke ta forhastete avgjørelser (19,2.3.11; 25,8-10)
  • Ikke si ting i affekt (12,6; 12,16; 13,3; 15,28; 15,3; 17,28)
  • Vennlige ord er sunt (16,24)
  • Ikke forsnakk deg eller spre sladder (17,9.27.28)
 • Stopp tankene og fantasien din fra å løpe løpsk (12,5; 16,32; 23,19)
 • Ta vare hjertet framfor alt du bevarer (4,24)
 • Innse at Gud har det siste ordet (16,1-9; 17,3)