Nakenhet er et av samfunnets store dilemma. Mens reklameplakater og nettaviser flyter over av nakne kropper, vegrer norske ungdommer seg for å dusje nakne etter gymtimen. Hvor går grensene for en sunn nakenhet?
Popstjerner som Miley Cyrus mener det er kvinneundertrykkende at de ikke får vise puppene i sosiale medier, mens lærere i ungdomsskolen slår alarm om at elevene sender nakenbilder til hverandre på Snapchat. Det er utvilsomt en utfordring å lære barna opp til å ta vare på intimgrenser i et nærmest grenseløst samfunn.
Å dekke til den nakne kroppen er å sette grenser.
I mai 2015 skrev helsesøster og samfunnsdebattant Maren Weum en kommentar på NRK Ytring om at barneprogrammet Newtons pubertetsserie kan være skadelig, fordi den bryter ned viktige grenser for nakenhet. Kommentaren ble møtt med latterliggjøring og motbør i kommentarfeltene. I forbindelse med en overgrepssak ved en barneskole i Trondheim ett år senere, finner politiet at de involverte barna i avhør refererte til serien som en inspirasjon til krenkelsene som ble begått. Hvorfor er det feil å berøre andres kjønnsorgan eller ta nakenbilder når programlederen på Barne–TV gjør det samme?
Nakenhet er intimitet
Å dekke til den nakne kroppen er å sette grenser. Å ta av oss klærne gjør oss sårbare. De to første menneskene ble skapt nakne, for å være én kropp (1 Mos 2,24-25). Nakenhet og intimitet er lim som knytter ektefeller sammen. Når en mann og en kvinne er nakne sammen og har sex, forenes de på en slik måte at de blir en enhet. Fra Guds perspektiv er intimiteten ment for å knytte to mennesker sammen i en livslang relasjon. Vi finner noe av denne tanken videreført i loven Gud gav til Moses, hvor et helt avsnitt er satt av til å forklare grensene for nakenhet i ulike relasjoner (3 Mos 18,4-23).
Du skal ikke kle din fars kone naken, det er din fars nakenhet. (…) Du skal ikke kle din brors kone naken, det er din brors nakenhet. (3 Mos 18,8.16 NB88)
Dette forteller oss at nakenhet og sex knytter mennesker sammen på en slik måte at hvis en mann ser en annen manns kone naken berøres noen usynlige grenser som handler om mer enn å se en naken kvinnekropp. Det er å forbryte seg mot noen andre menneskers intimitet. Det er å gå inn i det private rommet som bare tilhører de to. Konens nakenhet berører mannen. Han føler seg avkledd, når hun blir sett naken. Intimiteten i et sunt ekteskap kan best beskrives med ordene fra skapelsen: de to skal være én kropp.
Intimitet er som en teiprull.
Intimiteten som forsvant
En venn av meg hadde en samtale med en gjeng unge tenåringsgutter. I samtalen kom de inn på forelskelse, og det å ha en kjæreste. «Jeg blir aldri forelska» sa en av guttene. De andre nikket samtykkende. Gjennom å ha sex med stadig nye jenter unngikk de å bli følelsesmessig knyttet til den éne. De fikk tilfredsstilt lystene sine, men unngikk den emosjonelle bindingen nærhet og intimitet fører med seg.
Mennesker har ikke en ubegrenset intimitet. Intimitet er som en teiprull. Hvis du fester den på og tar den av igjen, blir limet borte. Et samfunn preget av offentlig nakenhet og fri sex høster relasjonsbrudd og grenseoverskridende atferd som frukt. Intimiteten som fra Guds side er ment til å være lim i et ekteskap, blir ødelagt på det liberale samfunnets alter. Vi behøver stemmene som sier høyt at nakenhet ikke alltid er normalt, og at sex er mer enn gymnastikk.
Som kristne har vi også et budskap inn i vår tid om at Gud kan helbrede menneskers evne til intimitet. Gjennom omvendelse, bekjennelse og å ta imot tilgivelse kan sår leges og selvrespekt gjenreises.
En mann og kvinne greie
Påkledning har med seg noen paradokser. Når en pappa formaner tenåringsjenta si til å kle seg sømmelig, er det ønsket om å beskytte som gjelder. Han skjønner dynamikken jenta selv ikke alltid forstår. Når Jesus snakker om kropp og begjær snakker han til menn:
Men jeg sier dere: Den som ser på en kvinne for å begjære henne, har allerede begått ekteskapsbrudd med henne i sitt hjerte. (Matt 5,28)
Kvinner og menn opplever nakenhet forskjellig. En humorist sa det en gang på denne måten: Hvis en kvinne ser en naken mann i et vindu er han en blotter. Hvis en mann ser en naken kvinne i et vindu er han en kikker.
Det ligger verdighet og selvrespekt i å kle seg sømmelig.
Feministen som krever sin rett til å sole seg toppløs eller vise nakenhet i sosiale medier våkner en dag og oppdager at halve verdens befolkning får tenning av en naken kvinnekropp. Hun kjempet for respekt, men ble i stedet nettopp det objektet hun ikke ønsket å være.
En annen visjon
Å lære unge mennesker at det ligger verdighet og selvrespekt i å kle seg sømmelig, er ikke et område hvor foreldre får drahjelp fra storsamfunnet. Hvis respekt handler om antall likes i sosiale medier, eller oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, er veien kort til å selge integriteten sin i forhold til kropp, nakenhet og grenser. Jeg tror vi trenger å formidle en ny visjon til den oppvoksende generasjonen. Andre idealer hvor fokus flyttes over fra et jag etter ytre bekreftelse til rettferdighet, hellighet og gudsfrykt. Som apostelen Peter skriver:
La ikke ytre stas, som frisyrer, gullkjeder og fine klær, være det som pryder dere, men hjertet, det skjulte mennesket med sin milde og rolige ånd, som er uforgjengelig og dyrebar for Gud.(1 Pet 3,3–4)
Å hjelpe en oppvoksende generasjon til å ta valg i spenningen mellom nakenbilder og burka, handler kanskje nettopp først og fremst om dette: en motivasjon til å leve i renhet, hellighet og gudsfrykt.
(Teksten ble opprinnelig publisert i bladet FOLK 3-2016).
Takk for en interessant artikkel. Noen av dine betraktninger stemmer imidlertid ikke med bibeltekstene. For eksempel, når 3 Mos 18,8.16 henviser til at «Du skal ikke kle din fars kone naken», har dette absolutt ingenting med klær å gjøre. Kapitlet består av en liste over folk som du ikke skal «kle naken»; nemlig dine foreldre, søsken, egne barn og andre nære slektninger, i tillegg til dyr og folk av samme kjønn. Med andre ord, handler dette ikke om klær eller ikke klær, det handler om hvem det er lov å ha sex med. Og ordet som er oversatt som «naken» i sitatet blir uansett ikke brukt i bibelsk hebraisk i betydning «mangel på klær» – noe som faktisk aldri blir kritisert eller problematisert i Bibelen – det brukes kun i forbindelse med seksualiserte handlinger. Det ligger en gjennomgang av bibeltekstene her: http://www.naturlig.org/nakenhet_og_kristen.html . Men til tross for det, har du selvsagt helt rett i dine kommentarer om intimitet og den ødeleggende effekten av mangfoldige seksuelle relasjoner. Men det er viktig å ikke blande to separate spørsmål – å være naken er ikke den samme som å ha sex.
Hei Tom!
Takk for kommentaren din. Ordet som brukes her blir i ulike teologiske ordbøker oversatt med grunnbetydningen nakenhet. Nakenheten det er snakk om er nok i denne sammenhengen først og fremst knyttet til sex, og noen bibeloversettelser gjør også denne tolkningen i selve oversettelsen. Men språket som brukes er ikke irrelevant. De hebraiske tekstene i GT bruker flere ulike ord og uttrykk for samleie. Å kjenne, å komme nær, og gå inn til er 3 eksempler. Alle disse ordene beskriver på en konkret måte en side ved seksualitet som du ikke kan løsrive det fra. Så når bibelteksten her og andre steder bruker «å kle naken» som et uttrykk for sex, så er den åpenbare koblingen at dette henger sammen. Så jeg mener avsnittet ovenfor helt trygt kan brukes til å undervise betydningen av bluferdighet generelt, og jeg forstår det slik at det også er endel av poenget i teksten. Det kunne vært brukt et annet av de hebraiske uttrykkene, men nakenhet er brukt bevisst, tror jeg, for å understreke et poeng om intimitet. Jeg har dessverre ikke anledning til å kommentere alle sidene ved den artikkelen du lenker til, men jeg mener at grunnargumentet i den er feil på den måten at den gjør et forsøk på å skille nakenhet fra sex og intimitet når den bibelske språkdrakten nettopp knytter dette nært sammen.
Når det er sagt så sier jeg selvsagt ikke at all form for nakenhet er knyttet til sex, eller at nakenhet er grunnleggende feil eller skambelagt i bibelen. Det er det opplagt ikke, jeg tror bare vi trenger å legge merke til koblingen mellom nakenhet og intimitet og grenser.