POV: når jeg har vært timesvis på Reels

Jon, Sofie og Marie deler hvordan de vurderer innhold i sosiale medium.

Tre:enig?

Tre:enig? er vår spalte på Sennep.net hvor vi spør tre personer i ulike livssituasjoner hvordan de takler en gitt problemstilling eller spørsmål.

Silje

Jon (31), sykepleier, menighetsutvikler og podcastvert

Det siste året har jeg sveipet gjennom utallige “Youtube shorts” med alt fra stand-up komikere, podcastutdrag og trening til selvhjelpsinnhold og politiske debatter. Det korte formatet gjør at man får mye forskjellig innhold med seg på kort tid, og mye er jo interessant og nyttig.

Blant annet har jeg fått hjelp til å ta sunnere valg i livet hva gjelder trening og livsstil.

Jeg har også blitt presentert for en del innhold som preges av egosentrisme, grådighet og et dårlig kvinnesyn som algoritmen tenker at appellerer til unge menn som meg. Fordi man ikke aktivt velger neste video selv, er det ekstra viktig å være våken så man kan sortere hva man faktisk ønsker å se på og bli påvirket av.

Min største utfordring med formatet er den avhengighetsskapende effekten. Terskelen er så lav for å se et lite klipp, men så sveiper man videre, og plutselig har det gått halvannen time som jeg egentlig skulle brukt på noe annet. Videoene blir en flukt fra hverdagens krav, og jeg havner i en autopilot hvor jeg automatisk sveiper gjennom “shorts” så fort jeg har en ledig stund.

Når jeg opplever at jeg ikke lenger kontrollerer meg selv og min egen tid, føler jeg meg maktesløs og får behov for å ta tilbake kontrollen. For meg har løsningen blitt å bruke en “digital balanse” funksjon på telefonen hvor jeg kan begrense brukstiden på ulike apper, og ta pause når telefonbruken blir usunn.

Pass derfor nøye på hvordan dere lever, ikke som ukloke mennesker, men som kloke, så dere bruker den dyrebare tiden godt, for dagene er onde. (Ef 5,15-16)

Sofie (22), student

De fleste av oss kjenner seg nok igjen i det å komme hjem etter en lang dag, slenge seg på sofaen og la pulsen senke seg mens man scroller litt hjernedød, enten på Reels eller TikTok? Jeg gjør hvertfall det! I hovedsak tenker jeg at dette absolutt ikke trenger å være en dum ting eller en uvane av noe slag, men det har helt klart mye å si hvilke videoer man ser og hvor lenge man blir scrollende.

Disse innflytelsesrike appene lar hvem som helst si hva som helst om hva de vil, og kan poste videoer om alle mulige temaer døgnet rundt. Det er veldig viktig å skille på det som appellerer til det gode og sunne, og på det som kan føre både tanker og kropp mot noe som ikke er bra. 

Om man så havner på noen videoer som ikke er til det gode, vil som oftest samvittigheten spille inn og da er det veldig viktig å lytte til den! En bør også kjenne selv på hvor mye tid en tenker det er gunstig å bruke på dette, og om det egentlig er noe vits å bruke tid på det i det hele tatt.

Mats
Gå fram med visdom blant dem som står utenfor, og bruk den dyrebare tiden godt. (Kol 4,5)
Hildegunn

Marie (20), barnehageassistent

For meg var det lett å tenke at det ikke var så nøye hva jeg fikk opp på feeden min på sosiale medier. Men sannheten er at det påvirker oss mer enn vi tror. 

I Romerne 12,2 står det: “Innrett dere ikke etter den nåværende verden, men la dere forvandle ved at sinnet fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som er til glede for Gud, det fullkomne.” 

Med feil påfyll over lengre tid vil vi gradvis miste dømmekraften til å dømme hva som er Guds vilje, og vi ender ofte opp med å tro på “falske sannheter” som fremstilles i et verdensbilde uten Gud. Ved å fornye sinnet gjennom Guds ord, kan vi være med på å avsløre disse løgnene. Derfor har det blitt helt avgjørende for meg å være nøye med hva jeg tillater meg selv å se på, og hvilke stemmer jeg velger å lytte til. 

For meg har sosiale medier vært en stor døråpner for sammenligning. Jeg har opplevd å havne i destruktive tankeganger, og jagd uoppnåelige mål og feile verdier. Man begynner fort å se på sine egne feil og mangler, og bruker mye unødvendig tid på å prøve å bli “god nok” i følge de standardene vi ser på nett. 

Jeg har derfor måttet ta helt konkrete valg om å bytte ut enkelte influencere jeg tidligere fulgte med på, med brukere som legger ut bibelvers eller forkynnelse. Når jeg får slike ting opp på feeden min, vil sinnet mitt kunne fornyes i Guds ord selv på sosiale medier. Dette har endret mye av min tenkning, lysten til å lese Guds ord, og hvordan jeg føler meg etter en time på sosiale medier.

Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det. (Ordsp 4,23)

TIL REFLEKSJON (ALENE eller i GRUPPER)

  • Les og mediter over disse versene:
    • Efeserne 5,15-16
    • Kolosserne 4,5
    • Ordspråkene 4,23
  • Hva tenker du disse versene sier om hva man bruker tiden på?
  • Reflekterer det du ser på mobilen det du ønsker å leve ut?