Slik finner du kallet ditt

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Etter jeg ble født på ny, kjente jeg en brann inne i meg til å forkynne Guds Ord. Jeg kunne få en åpenbaring om noe i Bibelen, og jeg fikk en inderlig trang til å gi det videre. Først trodde jeg alle kristne kjente på det samme, men jeg skjønte etter hvert at det var noe Gud gir enkelte.

Spørsmålet om kall, er et veldig viktig et. Paulus beskriver det radikalt når han sier:

“Men for meg er ikke livet noe verd dersom jeg ikke får bruke det til å fullføre den oppgaven som Herren Jesus har gitt meg: å vitne om Guds nådes evangelium” (Apostlenes Gjerninger 20,24 BGO-HVER)

Han sier at hele livet hans var preget av kallet han fikk fra Jesus, nemlig å forkynne evangeliet, og at hvis ikke han fikk gjøre det, var ikke livet hans verdt å leve.

Hele livet hans var preget av kallet han fikk fra Jesus

Det er viktig at vi også er bevisst på hva Gud har kalt oss til, for det vil, slik som Paulus, prege alle valg vi tar.

Misjonsbefalingen

Når Jesus snakker til disiplene sine for siste gang før Han drar opp til himmelen, gir Han oppdraget om å forkynne evangeliet, og gjøre alle mennesker til disipler. Jesus gir alle disiplene det samme kallet, og det er også gjeldende for oss som vil være disipler av Jesus i dag.

“Gå derfor og gjør alle folkeslag til Mine disipler. Døp dem i Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Lær dem å leve på den måten Jeg har gitt befaling om.” (Matt 28,19-20 BGO-HVER)

Generelt kall vs. spesielt kall

Vi trenger egentlig ikke lure på hva Gud har kalt oss kristne til, for Han har gitt et tydelig felles kall til oss. Nemlig å forkynne evangeliet, disippelgjøre mennesker og være Hans representanter på jord. Ofte blir begrepet “det generelle kallet” brukt om det.

Lytt til Bibelkvarteret: Slik kan vi høre Guds stemme (Rune Ørnes)

Selv om alle kristne har fått et generelt kall, er det mange som opplever at de får et spesielt kall, altså noe som er mer spisset inn mot en egenskap eller gave. Og når det snakkes om kall, er det veldig ofte snakk om det spesielle kallet. Jeg tror det kan føre til at vi undergraver det generelle kallet, og ender opp med å være passive og vente på at det spesielle kallet skal falle i hodet på oss.

Altfor ofte hører jeg også fraser som dette: “jeg vet ikke hva Gud har kalt meg til”. Men sannheten er at Guds Ord er veldig tydelig på hva alle kristne er kalt til, og det er på ingen måte et lite eller kjedelig kall. Tvert imot er oppgaven om å få bre ut Guds rike på jord, forkynne evangeliet og disippelgjøre mennesker et enormt privilegium. Vi bør være forsiktige med å se for lite på det generelle kallet.

Vi bør være forsiktige med å se for lite på det generelle kallet.

Det spesielle kallet er heller ikke noe som går vekk i fra det generelle kallet. En som kjenner seg kalt til å være lovsangsleder, går ikke vekk fra det generelle kallet; tvert imot, det er bare en mer spesifikk måte å gjennomføre det generelle kallet på!

Et spesielt kall har alltid samme endemål som det generelle kallet – å se Guds rike ha framgang. Et kall fra Gud har aldri som hensikt å opphøye deg, eller gi deg ære, for målet er at Guds rike skal ha fremgang.

Hørt? Sennep-podden #73 – Kan man ha et god liv som singel? – Med Erik Andvik (Siri Schnell Juvik)

Hvordan kan jeg vite om jeg har et spesielt kall?

Når du er lydig mot det generelle kallet, vil du etter hvert oppleve at det er noen ting som gir deg mer overskudd enn andre ting, og det er noen ting du får bedre til enn andre ting. Dine gaver og ditt kall henger tett sammen.

Dine gaver og ditt kall henger tett sammen.

Jeg tenker at hvis Gud ikke har gitt deg en gave i noe, så er ikke det noe Gud har kalt deg til. For Gud vil forsørge de Han kaller med nåde og evne til å gjennomføre.

Når jeg var yngre, var jeg redd for at Gud plutselig en dag skulle kalle meg til å være misjonær i et land langt borte, for jeg liker meg veldig godt hjemme. Siden har jeg lært at Gud som regel gir deg en lengsel og et ønske om å gjøre det Han kaller deg til.

Du trenger heller ikke bekymre deg for at Gud kaller deg til å lede lovsang hvis du ikke har fått en gave til å synge. For Han kaller ingen til å gjøre noe hvis ikke det også velsigner menigheten.

Han kaller ingen til å gjøre noe hvis ikke det også velsigner menigheten.

Hvis du ønsker å finne ut hva det spesielle kallet ditt er, så sett igang med det generelle kallet! Prøv mye forskjellig, vær med å tjene i menighet, og etter hvert vil du finne noe du kjenner Gud har gitt deg en gave til å gjøre. På den måten kan vi alle tjene Jesu kropp med de gavene og den nåden Gud har gitt oss.

«Tjen hverandre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. Peter 4:10 N11BM)

Min oppfordring vil være å ikke sitte å vente på det spesielle kallet, men begynn med det kallet du allerede har fått!

Les også: Du blir det du scroller (Sara Bjerkaas)