Slik reduserer jeg kostnader

Kristina, Jonas og Bent gir sine økonomiske tips.

Tre:enig?

Tre:enig? er vår spalte på Sennep.net hvor vi spør tre personer i ulike livssituasjoner hvordan de takler en gitt problemstilling eller spørsmål.

Silje

Kristina (41), lærer

Vi lever i en tid der prisene går opp på de tingene vi trenger i hverdagen og der rentene øker. Dette påvirker hverdagen vår og valgene våre, og for noen av oss er det ikke alltid vi har noe valg heller.

Vi er fem familiemedlemmer, der den eldste er i tenårene og den mellomste straks på vei inn i tenårene. Hverdagen er full av spørsmål om vi kan kjøpe det ene eller det andre fra barna våre. Daglig gjør vi vurderinger på hva vi må ha og hva vi ikke trenger fordi det er noe vi bare har lyst på. Vi ønsker ikke å tenke eller si at dette har vi ikke råd til, men heller dette velger vi å bruke pengene våre på. Så er det selvfølgelig fint å unne seg noe av og til. Når det gjelder kjøp av bil, er det for oss et dyrt innkjøp som kan plasseres i en slik kategori.

Vi har valgt å være i full jobb begge to, det gjør at vi er mer travle og tiden med barna blir desto viktigere. Jeg har ikke tid til å sjekke tilbud og finne de billigste varene. Derfor holder jeg meg heller unna reklame og butikker så godt jeg kan. Hver uke handler jeg mat som skal vare ut uken. Listen er detaljert skrevet og vurderingene på hva som er enkelt, sunt, rimelig og noe som alle liker, er nøye tenkt igjennom.

For noen år siden kjøpte vi bolig. Et viktig mål for oss var å ha en plass å bo som var lett å holde og som var mest mulig ferdig oppusset. Verset «samle dere ikke skatter på jorden» (Matt 6,19) danner noe av grunnlaget for hva som er viktig for oss og hva vi ønsker å bruke tiden vår på. Men investering i bolig og det å eie noe, betale ned på sitt eget, opplever vi har vært et godt grunnlag for økonomien vår.

Tiende er også en selvfølgelig prioritering i økonomien vår. Noen måneder merkes det godt at vi gir bort 10% av det vi tjener, men vi opplever en enorm velsignelse i det å tenke større enn oss selv og våre behov også på det økonomiske området. Hver sommer bor vi i telt på «Lys&Salt», menighetens sommerstevne. For oss som familie er det en viktig investering. Hovedmotivasjonen for å bo billigere er å ha råd til sydentur annethvert år. Dette er ikke noe vi virkelig trenger, men noe vi unner oss.

Det å ta gode økonomiske valg vil se ulikt ut for oss alle fordi det er ulike ting som er viktig for oss i ulike faser av livet. Likevel er det avgjørende å ta valg som gjør at man setter seg i en økonomisk situasjon som ikke skaper unødvendig stress og bekymring i hverdagen.

For kjærligheten til penger er roten til alt ondt. Drevet av den er mange ført vill, bort fra troen, og har påført seg selv mange lidelser. (1 Tim 6,10)

Jonas (23), Ungdomsleder i Kristent Fellesskap Bergen og lektorstudent

Foreldra mine har lært meg å alltid handle på tilbod, rabattert pris eller lik pris med bonus. I Bergen er det billigast å vaske klede om helga, så eg brukar mest straum i helgane eller kveldane. Eg samanliknar straumprisane hos Konkurransetilsynet, slik at straumrekninga ikkje blir dyrare enn den treng.

Det same gjeld elektronikk eller klede på nettet, slik at eg får det til billigast mogleg pris. I tillegg sjekkar eg om det er mogleg å få cashback på kjøpet, slik som Trumf, SAS Eurobonus Shop og Coop. Gjennom dei kan eg ta ut pengar eller få ein gratis flybillett.

Også kjøpar eg inn nesten berre på TrippelTrumf, og kjøper da inn mykje tørrvarer og grønsaker. Tørrvarar varar lengre, og da er det lettare å ikkje kaste mat, medan grønsaker er billigare, også er det ganske lett å erstatte kjøt med dei. Eg prøver også å vere medviten rundt middagsrestane: eg spis det opp før eg byrjar på noko nytt. I tillegg kan ein lage suppar som er knallgode, enkle og tidssparande.

Mats
Lettvunnet rikdom minker fort, den som samler jevnt og trutt, får mer. (Ordsp 13,11)
Hildegunn

Bent (56), produksjonsplanlegger.

For det første ville jeg startet med å sette opp et budsjett. Det er viktig å få kontroll over inntekter og utgifter. Mange ganger kan vi ha abonnement eller andre små utgifter som vi kan klare oss uten. Se på bruken, og se hva en kan klare seg uten. En annen stor utgiftspost er gjerne mat. Jeg har en tendens til å handle for mye mat. Jeg får beskjed om å handle fire ting, men kommer tilbake med fire fulle poser, så vårt beste tips er å sende fruen å handle. Men en hjelp kan være å handle en gang i uken og bare det som står på listen.

For øvrig kan en spare seg til fant, så mitt beste råd er invester! Vi lever i en verden der følelser skal bestemme. Invester i Guds ord, for det er en investering i deg selv – det bygger karakter. Personer med karakter er attraktive i arbeidsmarkedet, så en investering i Han som har skapt deg og har en fullkommen plan for deg vil være det beste valget en kan gjøre.

I tillegg skader det aldri å sende en bønn om hjelp til Han som har designet deg og be om hjelp til din fremtid, for Han har lovet: «Den som ber, han får, den som leter, han finner» (Matt 7,8). Hvis du da har penger til overs, så fortsett å investere. Så inn i Guds Rike. Det er den beste aksjeinvesteringen du kan gjøre. For Han har sagt: «Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli gitt dere i fanget!» (Luk 6,38) Lykke til med investeringene dine!

Og han sa til dem: «Ta dere i vare for all slags grådighet! For det er ikke det en eier, som gir liv, selv om en har overflod.» (Luk 12,15)

TIL REFLEKSJON (ALENE eller i GRUPPER)

  • Les og mediter over disse versene:
    • Ordspråkene 13,11
    • 1 Timoteus 6,10
    • Lukas 12,15
  • Hva sier disse versene om hvordan vi skal forholde oss til penger og rikdom?
  • Er det noen prioriteringer du må endre i forhold til din egen økonomi?