Det er sol, det er sommer, og vi har offisielt beveget oss inn i den aller mest kroppsfikserte delen av året. Hvert år rundt denne tiden er det en stemme inni meg som hvisker: ”burde du ikke se litt bedre ut til sommeren?”. I år fikk jeg en bedre tanke.

Det begynte å nærme seg sommerferie, og sakte men sikkert ble hverdagen roligere. Etter hvert som jobb og skole krevde mindre oppmerksomhet, oppdaget jeg at jeg hadde latt mitt indre liv skure og gå. Stressnivået mitt, forventningene mine, prioriteringene mine, tidsbruken min – listen over ting jeg mer eller mindre har glemt å tenke på dette semesteret er lang.

I stedet for å vie like mye tid til kropp som en del folk gjør på denne tiden, har jeg bestemt meg for å bruke sommeren til å stille meg selv noen viktige spørsmål. Jeg skal gjøre opp status med både Gud og meg selv, om du vil, og finne ut om jeg egentlig lever slik Gud ønsker at jeg skal leve. Bibelen viser oss at sommersjel er viktigere enn sommerkropp.

 

Spørsmål nr 1: Får Den hellige ånd rom til å lede meg fra dag til dag?

Ja, Gud er nådig og hjelper oss på veien, men Bibelen er full av oppfordringer til deg og meg om å gjøre en innsats selv, og faktisk søke han. Kanskje har du allerede gode rutiner når det kommer til å bruke tid med Gud, men kanskje er dette tiden for at du (som meg) kan søke Gud enda mer, og bli enda mer fortrolig med Den hellige ånds ledelse.

 

Spørsmål nr 2: Hva bruker jeg tiden min på?

Noen ganger må vi spørre oss selv: bruker vi tiden vår på de tingene som egentlig er viktig? Ikke alt i kristenlivet handler om rett eller galt. Noen ganger handler det om hva viktig eller uviktig. Jeg vet ikke med deg, men jeg vil ikke se tilbake på livet mitt om femti år og angre på at jeg ikke investerte tiden min i mer verdifulle ting.

 

Spørsmål nr 3: Hvordan står det til med engasjementet mitt?

Kanskje må noen av oss bli flinkere til å si nei til ting, slik at vi ikke sliter oss ut på de feile tingene. Eller er kanskje er noen av oss for ofte styrt av det vi føler for (vil heller slappe av med en god serie osv. enn å gjøre det som egentlig trengs), slik at vi må lære oss å si ja oftere, og ta litt mer initiativ.

 

Spørsmål nr 4: Er det ting i livet mitt som ikke er bra for meg?

Å ta en skikkelig ærlig runde meg selv selv når det kommer til synd og dårlige vaner er avgjørende for oss. Én ting er å leve i direkte synd, noe Gud aldri ønsker for oss, men det kan også være at vi har opparbeidet vaner og tankemønstre som hindrer oss fra å bli enda mer modne i Kristus (Kol 1,28). Er det ting i livene våre vi trenger å vende om fra, så er sommeren en fantastisk anledning til å ta et oppgjør med det.

 

Sommersjel viktigere enn sommerkropp

 

Å tenke gjennom disse tingene fungerer selvfølgelig bare hvis du og jeg er 100 prosent ærlig med oss selv og Gud. Kanskje kan det være en hjelp å skrive ned det du kommer frem til. Å spørre en venn du stoler på hva de tenker om hvordan du lever med utgangspunkt i disse spørsmålene er heller aldri dumt.

Men det mest avgjørende elementet i dette er å slippe Gud til i livene våre. Bibelen sier at han kan jobbe med både lysten og evnen vår til å leve slik han vil (Fil 2,13). Det handler ikke om vår evne til å ta oss sammen (heldigvis), men at vi er åpne for hans ledelse.

Gud vil være med i hvert eneste steg vi tar. Min overskrift denne sommeren har dermed blitt (hold deg fast, den er litt cheesy): #sommersjelen2018. La det bli din også!