Vi lever 2000 år og over 3500 km unna det som skjedde rundt Jesus. Men med den nye TV-serien om Jesus er det lettere å se for seg hvordan det kan ha skjedd.

“The Chosen” er navnet på den første multisesong-serien basert på Jesus Kristus’ liv på jord. Til nå består den av åtte episoder som kan ses gratis gjennom appen med tilsvarende navn. Gjennom å donere et ønsket beløp kan man være med på å fremskynde skapelsen av nye episoder og sesonger.

Denne serien har hjulpet meg å se Jesus og disiplene i et nytt lys

Å se første sesong av The Chosen gikk rimelig fort for min del. Jesus er en fascinerende person med en fascinerende historie som serien illustrerer på en nydelig måte. Med historiske og kunstneriske virkemidler gjenskapes historier som vi kan lese om i de fire evangeliene.

 

Denne serien har hjulpet meg å se Jesus og disiplene i et nytt lys, samtidig som det drar meg til evangeliene for å lese mer om verdenshistoriens viktigste menneske. Sjekk ut mine fire punkter om hva The Chosen har lært meg:

1) Historisk og kulturell kontekst er viktig

Det er tydelig at produksjonen bak denne serien har gransket og gravd i kultur og historie som ligger til grunn for evangeliene. Gjennom klær, rekvisitter, væremåter, normer og skikker, tar serien oss med rett inn i den jødiske kulturen som var på Jesu tid. Det er lett å leve seg inn i karakterenes hverdag og man kan sammen med dem kjenne på hvordan det var da Jesus møtte dem.

Med litt bakgrunnskunnskap åpnes bibelhistorier opp på en ny måte.

Peter og Andreas var helt avhengig av inntektene fra fiskingen, mens Nikodemus var en respektert samfunnstopp som risikerte mye når han viste nysgjerrighet overfor Jesus.

Med innblikk i bakgrunnshistorier og kontekst rundt menneskene Jesus møter, kan vi plutselig forstå mer av hvorfor Han sier og gjør det Han gjør. Serien har inspirert meg til å huske at med litt bakgrunnskunnskap åpnes bibelhistorier opp på en ny måte.

2) Jesus var et menneske

Når man leser i evangeliene om mirakler og store ord fra Jesus, kan det kanskje være vanskelig å se for seg at også han var et helt menneske. Noe jeg synes produksjonen i The Chosen får frem på en respektfull og passe leken måte er hvordan Jesus var et menneske med personlighet.

Ved flere tilfeller blir Han eksempelvis skissert som en mann med godt humør, god humor og en lett væremåte. Han danser i bryllupsfest og vitser til disiplene.

Lytt til Sennep-podden #8: Kan jeg se American Gangster? (Med Håvard Kjøllesdal og Arne Olav Røe)

Jeg vet ikke med deg, men denne fremstillingen får meg til å trekkes nærmere Jesus for å bli enda bedre kjent med hvem Han er og hvordan Han tenker. Det gir meg et forfrisket bilde av Han når jeg leser historiene i Bibelen.

3) Mirakler i hverdagslivet

Selv en mirakelmann og leder, som var menneske og Gud, levde hverdagslivet. Disiplene fulgte med Jesus i små og store ting. Alt var ikke spektakulære hendelser, men Jesus møtte mennesker i hverdagslige situasjoner.

Dette ble så tydelig for meg i en episode av The Chosen der bryllupet i Kanaan er gjenskapt på skjermen. Man skjønner raskt at Jesu intensjon er ikke å vise dem det kommende vann-til-vin-mirakelet. Sannsynligvis tok han disiplene med fordi Han selv var invitert.

Les også: Gjør som Jesus: Bruk argumenter (Børge Bentsen)

Ved flere anledninger fremstiller serien at disiplene blir med på hverdagslige ting Jesus gjør. Det er nettopp der, i de hverdagslige situasjonene, at under skjer og liv forandres. The Chosen har hjulpet meg til å enda tydeligere se at Jesus kaller oss, slik som Ham, til å bringe Guds rike ned i hverdagen.

4) Jesus når alle slags mennesker

Noe annet jeg synes denne serien fremstiller på en god måte er en av Jesu viktigste kvaliteter: Han elsker alle mennesker og vet hvordan å tilnærme seg dem. Han ser og bryr seg vel så mye om de “lave” i samfunnet som de “høye”.

Jesus kjenner oss alle ved navn.

Gjennom episodene får vi, fra ulike menneskers perspektiv, se og føle på hvordan de ble møtt av Jesus. Den undertrykte prostituerte kvinnen, Maria Magdalena, den høytstående øverstepresten Nikodemus, tolleren Matteus og en forhatt samaritansk kvinne er noen av flere livsforvandlende møter med mannen fra Nasaret.

Disse møtene oppmuntrer meg til å tenke at Jesus kan møte hvem som helst. Naboer, kollegaer, venner, familie, han som sover ute på gaten og hun som har livet på stell. Jesus kjenner oss alle ved navn og vet hvordan nå hjertene våre, om vi lar Ham gjøre det.

Lytt til Alvorspraten #8 Jeg bare er sånn… (Med Kjartan Ørnes og Reza Mohammadi)

Det er mange ganger jeg leser i Guds Ord og skulle ønske jeg kunne være en flue på veggen under den aktuelle historien eller hendelsen. At man kunne se ansiktsuttrykk, høre det som ble sagt mellom de nedskrevne linjene, se omgivelsene rundt, kjenne på stemningen og få en følelse av hvordan det faktisk var.

Jesus møtte mennesker i hverdagslige situasjoner.

The Chosen er en av de filmatiseringene som jeg mener gir en god og ganske nær pekepinn på hvordan det faktisk kan ha vært. Med dypdykk i historie, kultur og religion som på forhånd er gjort, er det virkelighetsnære gjengivelser av evangelienes fascinerende og livsforvandlende historier – om en mann og hans etterfølgere som snudde og snur verden opp-ned.

Jeg vet ikke med deg, men etter å ha sett starten på denne multisesong-serien, får jeg enda mer lyst til å lese evangeliene med nye farger og nytt blikk på det som skjedde rundt Jesus.

 

(Tittelbilde: VidAngel Studios, med tillatelse)