Tid med Gud – den viktigste rutinen

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Det er ikke alltid det frister like mye. Eller man skulle gjerne gjort masse annet først. Men kvalitetstid med Gud har jeg aldri angret på etterpå.

Espressomaskinen renner, melken steames mens dagens første kunde kommer inn. Jeg kjenner han igjen og vet akkurat hva han skal ha, dobbel latte med vanilje. Det er akkurat som lyset skrus på når han går, han har fått kaffen sin, nå er han våken og klar for dagen.

Livet og hverdagen vår består gjerne av rutiner og vaner. Kanskje du også er stamkunde på en kafe, treningssenteret eller kanskje dagen din alltid begynner med scrolling på telefon.

På kafeen jeg jobber på er mange innom daglig og bestiller det samme, de vet at der får de det de trenger. 

Slik er det også hos Gud. Hans dør er alltid åpen og tilbudet alltid det samme. Som kristen ønsker jeg å ha et nært forhold til Gud og daglig bruke tid med han. Det er ihvertfall et ønske jeg har, men jeg føler at jeg ofte ikke har tid. Dagene er ikke alltid lange nok, planene mine kommer i veien og den hektiske hverdagen tar over. 

Det er opp til oss å fylle kalenderen med det rette innholdet

Lukasevangeliet forteller om en gang Marta og Maria fikk Jesus på besøk. Marta løp rundt, ryddet og stelte i stand. Midt i dette satte søsteren hennes Maria seg ned med Jesus. Marta ble frustrert og ville ha hjelp av søsteren og ba Jesus be henne om å hjelpe, men det er klar tale fra Jesus om hva som egentlig er viktig og rett:

Herren svarte og sa til henne: Marta, Marta! Du gjør deg strev med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, som ikke skal bli tatt fra henne. (Luk 10,41)

Å søke Gud, hans ord og bruke tid med han er viktig, men hva kan jeg gjøre for å finne den tiden og prioritere det?

I sommer på konferanse var det en som delte om hans tid med Gud og hvordan avtaler med Gud kom før alt annet. Han skrev det ned i kalenderen sin og ingen andre ting kunne byttes ut med den tiden. 

Kickstart bønnelivet: Slik kan jeg utvikle et personlig bønneliv (Per Arne Gjerde)

Avtaler med kompiser eller andre tilbud kom etter, for avtalene han hadde med Gud veide mye tyngre. Han kjente at dagene ikke fungerte like bra om han ikke satte av den timen med Gud og fikk den daglige dosen av Guds ord.

Dette inspirerte meg og jeg ønsker å ha den samme innstillingen i eget liv. Tiden vår er verdifull, spesielt når vi tenker på alt tiden skal brukes til. Vi har alle liv hvor det er mye vi vil rekke over. 

Kvalitetstid med Gud har jeg aldri angret på

Jeg opplever stadig at midt oppi dette glemmer jeg å planlegge tid med Gud som er viktigere enn alt annet. 

Søk da først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt dette i tillegg! (Matt 6,33)

Etter å ha lest dette tenker jeg; hva er det jeg lever for og hva har jeg gitt livet mitt til? Om svaret mitt er Jesus, må jeg også leve et liv som gjenspeiler det Jesus vil ha. Han vil ha trofaste etterfølgere som stadig etterjager han, som søker han først

Ikke etter den fotballkampen på tv, eller den femte episoden av favorittserien. Kalenderen er det vi som fyller opp og da er det opptil oss å fylle den med det rette innholdet. Gud forteller oss jo at hvis vi søker han først vil vi få alt annet i tillegg!

For meg har nøkkelen vært å finne gode vaner på å bruke tid med Gud og faste rutiner. Jeg bruker tid på morningen i bønn, leser noen kapitler i Bibelen om kvelden og har en vane med å høre på lovsang til og fra steder. 

Han er trofast og det må vi velge å være også.

Det er ikke alltid det frister like mye eller man skulle gjerne gjort masse annet først, men kvalitetstid med Gud har jeg aldri angret på etterpå. Tvert imot har det gitt meg masse og påfyll til resten av dagen. 

De gangene jeg ikke har brukt tid med Gud har jeg opplevd at løgntanker, bekymringer og stress slipper lettere til og skaper mye uro i meg. Det gjør også at jeg kan oppføre meg som herre i eget liv, når jeg egentlig har gitt mitt liv til Herren og burde søke han. 

Les også: Bør jeg lytte til følesene mine? (Sara Elisabeth Thu)

Matteus 6,6 har også vært til hjelp: 

Men når du ber, skal du gå inn i rommet ditt og lukke døren og be til din Far som er i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg.

Bibelen er tydelig på at det er stor lønn i å bruke tid med Gud. Dette skaper også en forventning i meg. 

Vi kan komme i bønn til Gud og tro at han vil gjøre store ting. At Gud jobber i kulissene og har en plan. All tid med Gud er verdifull og vil gjøre noe med oss, det vil gi oss så mye mer enn alt annet vi bruker tid på. Selv om du ikke umiddelbart får et bønnesvar, kan du ha forventning og vite at Gud holder sine løfter. Han er trofast og det må vi velge å være også. 

Les også: Mer verdt enn hele verden (Andreas Nordli)