Tilgivelse – lettere sagt enn gjort

Arne_Olav_Roe_portrettbilde

Bibelen er krystallklar når det gjelder tilgivelse: Vi skal tilgi hverandre, fordi Gud allerede har tilgitt oss. Det står faktisk at hvis ikke vi tilgir, vil ikke Gud tilgi oss heller (Matt. 6, 14-15). Lettere sagt enn gjort, tenker du kanskje.

Mange sitter med dype sår forårsaket av andre mennesker. Alvorlige traumer som følger dem resten av livet. Hvordan skal man kunne tilgi sånne ting? Og hvorfor?

Les også: Betyr tilgivelse at det ikke var så nøye likevel? (Kirsti Wågø)

Jeg har hørt det bli sagt at å tilgi sin neste er å gi fra seg retten til å holde noe imot vedkommende. Jeg synes det var godt sagt. Det betyr at hvis jeg skal tilgi min mann, kan jeg ikke fortsette å være sur på ham etterpå. Jeg kan heller ikke ta opp krangelen igjen senere. Det som er tilgitt, er borte. 

I bibelen står det at Gud har kastet syndene våre på havets bunn (Mika 7, 19). Han ser dem ikke mer. Det betyr at når han ser på oss, ser han oss (utrolig nok) som helt syndfrie og rene. Sann tilgivelse. Det er fantastisk å vite at Gud har tilgitt oss. Men som mennesker er det slett ikke lett å tilgi hverandre på denne måten. 

Det irriterte meg at de kunne fortsette livene sine, totalt uvitende om skadene de hadde etterlatt hos meg

Da jeg gikk på ungdomsskolen var det enkelte mennesker som behandlet meg stygt. Over en lengre periode ble jeg utfryst, baksnakket og gjort narr av. Det gjorde noe med meg. Flere år senere kunne jeg fortsatt kjenne på en bitterhet mot de det gjaldt. Jeg kunne ta meg i å drømme om dem på natta, og på dagtid merket jeg hvordan ordene deres fortsatt definerte hvordan jeg så på meg selv. Jeg innså at jeg var sint på dem. Det var vanskelig å ønske dem godt, og det irriterte meg at de kunne fortsette livene sine, totalt uvitende om skadene de hadde etterlatt hos meg.

Lytt til Bibelkvarteret: Sannheten skal sette dere fri (Rebekka Sele)

Jeg innså at jeg trengte å tilgi dem. Ikke for deres skyld (de gikk videre i livet), men for min egen. Jeg trengte å la det gå, slik at jeg også kunne komme meg videre. Jeg begynte med å si høyt ut i luften: «Gud, jeg tilgir dem». Dette gjentok jeg hver dag over en lengre periode. I begynnelsen var jeg ikke sikker på om jeg mente det, men jeg sa det likevel. Det ble som en proklamasjon ut i åndeverdenen. Med tiden kjente jeg at det ble lettere, og jeg visste at det var sant. Jeg har tilgitt dem. Jeg ønsker dem alt godt. 

Jeg lærte at tilgivelse ikke er en følelse, men et valg. Akkurat som at kjærlighet er noe du kan velge, uavhengig av hva du føler. Mennesker består av ånd, sjel og kropp. Jeg tenker at disse tre henger tett sammen. Fysiske misgjerninger kan lage indre sår – sjelelige sår. Tilgivelse er derfor ikke bare en rent følelsesmessig handling. Det er en åndelig handling som påvirker hele deg, som du kan velge.

Når du har tilgitt noen i din ånd, vil du også med tiden kjenne det i din sjel og i din kropp.

Matteus 18, 18 sier Jesus:

«Sannelig, jeg sier dere: Alt dere binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og alt dere løser på jorden, skal være løst i himmelen.»

Bibelen sier at dersom du tror i ditt hjerte og bekjenner med din munn at Jesus er Herre, skal du bli frelst. På samme måte er det med tilgivelse: Når du bestemmer deg i ditt hjerte for å tilgi, og sier det høyt, proklameres det inn i åndeverdenen. Når du har tilgitt noen i din ånd, vil du også med tiden kjenne det i din sjel og i din kropp. 

Når man ikke tilgir, åpner man faktisk opp hjertet sitt for den onde. Han får et område av livet ditt som han kan formørke. Over tid kan bitterhet bli til hat, og den eneste som lider under det er deg selv. Derfor er tilgivelse så viktig. Når du tilgir, lar du lyset komme til i alle kriker og kroker av hjertet ditt, og med Guds hjelp får du vasket ut alt som gjør vondt.

Først når du tilgir dine «fiender», er det mulig å elske dem

I Lukas 6, 27-36 snakker Jesus om å elske sine fiender. Han snakker om å snu det andre kinnet til, være gode mot de som hater oss, og be for de som mishandler oss. Det er ganske sterke ord, og egentlig helt umulig å få til uten Guds hjelp. Nøkkelen til alt dette er tilgivelse. Først når du tilgir dine «fiender», er det mulig å elske dem. Og Jesus selv praktiserte dette. Han ba til og med for de som korsfestet ham, og sa til Gud «Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør».

Les også: Hvordan står det til med hjertet ditt? (Sunniva Ørnes Puvanendran)

Vi er i begynnelsen av et nytt år. 2023 er full av blanke ark og uskrevne sider. Dette er et perfekt tidspunkt til å rydde opp innvendig. Hvis du kjenner på bitterhet mot noen i livet ditt, vil jeg oppfordre deg på det sterkeste til å tilgi. Gå til Gud, brett ut hjertet ditt for ham, og forklar ham hva du kjenner på som er vanskelig. Han vil hjelpe deg, det kan jeg garantere. Tilgivelse er tross alt Hans prinsipp! Så kan du oppleve Guds himmelske fred i livet ditt, og hvordan hjertet ditt helbredes, innenfra og ut.